A A A K K K

205 млн грн — результат приватизаційного аукціону з продажу «Рівнеторфу»

Фонд державного майна 5 липня успішно провів приватизаційний онлайн-аукціон з продажу держпідприємства «Рівнеторф». Торги відбулися в державній системі Prozorro.Продажі.

Під час аукціону вартість «Рівнеторфу» зросла у 4,3 рази (з 47,1 млн грн стартової ціни до 205 млн грн переможної). В торгах змагалися 12 учасників.

Переможець аукціону має 20 робочих днів на сплату вартості лота. Окрім переможної ставки, він повинен сплатити ПДВ – 41 млн грн. У разі відмови від сплати, він втратить 9,4 млн грн гарантійного внеску.

Чому ФДМУ виставив підприємство на приватизацію?

По-перше, в державній власності мають залишитися лише стратегічні та прибуткові активи. Торф не є стратегічним – його частка в енергетичному балансі становить менше 0,3%.

По-друге, станом на 31 березня 2023 року кредиторська заборгованість підприємства складає 6,9 млн грн, в тому числі по заробітній платі  – 1,8 млн грн.

Покупець «Рівнеторфу» зобов’язаний протягом шести місяців погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом. Також він не зможе звільняти робітників за власною ініціативою протягом цього періоду.

По-третє, підприємство потребує інвестицій. За майже 60 років роботи обладнання «Рівнеторфу» зношене і потребує модернізації. З 2012 року жодних інвестицій у розвиток не залучалося.

По-четверте, у приватного власника більше можливостей для встановлення ринкових зарплат керівникам. Це мінімізує використання активів у сірих схемах виведення прибутків із підприємства.