A A A K K K

За перше півріччя 2023 року оренда держмайна принесла бюджету України майже 381 млн грн

За підсумками першого півріччя 2023 року ФДМУ укладено 760  договорів про оренду активів, які разом з іншими чинними угодами дозволили залучити в державний бюджет з початку року прибутки обсягом майже 381 млн грн.

Незважаючи на втрату значної кількості об’єктів через військову агресію та окупацію окремих територій держава залишається найбільшим орендодавцем в країні, як за площами, так і за спектром об’єктів.

“Сьогодні суттєві надходження від оренди державі приносять об’єкти, які розташовані в морських портах.  Наприклад, оренда складського майданчику у Чорноморську приносить 1,6 млн грн на місяць, майданчика по зберіганню колісної техніки в Ізмаїлі  — 400 тис. грн на місяць. Сьогодні маємо певні ризики по збереженню обсягів надходжень від таких об’єктів. Через гальмування зернової угоди та повне закриття морських транспортних коридорів надходження від оренди портової інфраструктури можуть впасти, оскільки, згідно з рішеннями Уряду від орендної плати звільняються портові оператори, які не використовують орендоване майно. Проте ФДМУ, оперуючи понад 14 тисячами контрактів, серед яких об’єкти різної вартості та спрямування, планує до кінця року залучити до бюджету ще 435 млн грн”, —  розповідає директор Департаменту оренди та розпорядження державним майном ФДМУ Андрій Шрамко.

Попри війну українці активно орендують державне майно — за перше півріччя 2023 року участь в аукціонах взяли 776 учасників, а загальна переможна ціна всіх торгів зросла в середньому майже у 3,15 разів від стартової. Протягом січня-червня 2023 року найбільш активно орендні аукціони відбувались на Львівщині, Закарпатті та Волині — в цих областях з початку року було проведено 119 аукціонів. 

“В західних регіонах працює зараз релокований бізнес, крім того підприємці більш охоче обирають об’єкти, що знаходяться ближче до європейського кордону через питання логісти та безпеки. Але Фонд веде активну роботу по залученню орендарів навіть у прифронтових районах, де поступово відновлюється бізнес-активність. Наприклад, ми здали в оренду частину приміщень стадіону “Металіст” в Харкові площею 854 кв. м, їдальню площею 359 кв. м в Дніпрі, частину приміщень складу зберігання вантажів площею 250 кв. м в Миколаїві”, — пояснює Андрій Шрамко.

ФДМУ здає в оренду як великі площі промислового призначення, так і окремі будівлі та навіть частини приміщень розміром від 1 кв. м. Для відкриття власного бізнесу приватні підприємці охоче орендують їх — так з’являються міні-кав’ярні, громадські пральні, мережі вендерних автоматів по розливу очищеної води та інші цікаві проєкти. 

“Під час війни держава, як орендодавець, стала для бізнесу надійним партнером. Наявні плюси: в період дії договору не змінюється ціна оренди, строки договорів зараз — 5 років і більше, є низка пільг для орендарів на час дії воєнного стану”, — додає Андрій Шрамко.

Нерідко орендні взаємовідносини з державою переростають у придбання підприємцями цих активів. Про ці та інші цікаві кейси оренди та приватизації Фонд планує розказувати українцям у спецпроєкті, який стартує в липні на ресурсі NV.

Інформацію про всі пропозиції оренди можна оглянути на сайті orenda.gov.ua, а також у нашому телеграм-каналі «Оренда в Україні».