A A A K K K

Прозорість та відкритість — невід`ємні принципи роботи ФДМУ. Коментар щодо приватизації «‎Усть-Дунайська»

17 січня Фонд держмайна вперше в історії України продав на приватизаційному аукціоні порт. За право придбати порт «‎Усть-Дунайськ» змагалися вісім підприємців. Результат — переможна ціна зросла, у порівнянні зі стартовою, втричі до 201 млн грн.

Всі учасники аукціону мали право ознайомитися з повною та достовірною інформацією про актив, який виставлявся на приватизацію, в інформаційному повідомленні, яке було розміщене в державній системі онлайн-аукціонів «Прозорро.Продажі», в тому числі щодо майна порту, яке підлягало приватизації‎.

Завершення процесу продажу має відбутися після розгляду Антимонопольним комітетом відповідного звернення до нього від переможця приватизаційного аукціону на право придбати «‎Усть-Дунайськ».

ФДМУ максимально сприяє процесу завершення приватизації в межах чинного законодавства.


 

Q&A

Чому ФДМУ виставив на приватизацію «‎Усть-Дунайськ»?

До повномасштабного вторгнення ледь не найбільші інвестиції в українську портову галузь йшли в порти Великої Одеси. Про «‎Усть-Дунайськ» майже всі забули. Однак після 24 лютого 2022 року він почав відігравати надважливу роль у  світовій продовольчій безпеці, оскільки одним з перших відновив роботу після початку повномасштабного вторгнення. Через нерозвинену інфраструктуру він не може використовувати свій потенціал для розвитку експорту продовольства на 100%. Для цього потрібні інвестиції, які може залучити приватний бізнес.

Крім цього, приватизація порту означає створення нових робочих місць, розвиток місцевої економіки та додаткові кошти для Сил оборони.

 

Що продавав ФДМУ?

Об’єкт, який продавався, складався з боргів та інших активів, які знаходилися за трьома локаціями: нерухоме майно у м. Вилкове Одеської області, портопункту «Кілія» в однойменному місті і бази обслуговування спеціальних суден ліхтеровозів на острові Шабаш.

Скільки переможець заплатив за «Усть-Дунайськ»?

Компанія «‎Еліксир Україна»‎ — переможець приватизаційного аукціону з продажу порту — сплатила за актив 201 млн грн + 40 млн грн ПДВ.
 

Які плани у переможця щодо розвитку «Усть-Дунайська»?

«‎Еліксир Україна»‎ планує збільшувати обсяги перевалки. Головний пріоритет — розширення під’їздів і розв’язок, адже з портом немає залізничного сполучення. Також компанія планує модернізувати склади та придбати перевантажувальну техніку. Крім того, вона розраховує створити нові робочі місця для технічних спеціалістів і фахівців.