A A A K K K

Фонд держмайна ініціює погашення заборгованості держпідприємств перед енергоринком

Цього тижня у Фонді держмайна за участі представників Міненерго, НАК “Нафтогаз України”, НКРЕКП, НЕК “Укренерго” та ПАТ “Центренерго” відбулась робоча зустріч, на якій учасники обговорили можливі шляхи проведення взаєморозрахунків з погашення заборгованості держпідприємств паливно-енергетичного комплексу. 

Заборгованість на енергетичному ринку України сьогодні — невтішна практика не лише для підприємств з державного сектору. Але саме вони згенерували критичну масу боргів і це, з одного боку,  негативно впливає на підготовку до нового опалювального сезону, з іншого — на підготовку держпідприємств до приватизації — вважають у Фонді. При чому, державні компанії мають зустрічні кредиторську та дебіторську заборгованості одна перед одною на ринках природного газу та електричної енергії.

Експерти вважають, що розв’язати проблему неплатежів можна декількома шляхами – визначивши джерела фінансування взаємозаліку або через реструктуризацію заборгованостей під гарантії третіх сторін. Подібні підходи у вирішенні проблеми вже неодноразово узгоджувались між учасниками енергоринку, але так і не були реалізовані на практиці. 

“Фонд готовий стати ініціатором цього процесу і вже має певні напрацювання щодо врегулювання заборгованості, оскільки здійснення взаєморозрахунків між підприємствами паливно-енергетичного комплексу країни є особливо важливим для підготовки та сталого проходження ОЗП”, — зазначає Олександр Федоришин, заступник Голови ФДМУ.