A A A K K K

Малий та середній бізнес – головний інвестор на приватизації – заступниця Голови ФДМУ Людмила Дараган в ефірі марафону «Єдині новини»

Більшість покупців державних активів на приватизаційних аукціонах – це представники українського малого та середнього бізнесу. Про це в ефірі марафону «Єдині новини» розповіла заступниця Голови ФДМУ Людмила Дараган. Це представники ресторанного, аграрного, логістичного та інших секторів економіки.

«Незважаючи на війну, підприємці шукають можливості для розширення бізнесу. Наприклад, вони намагаються збільшити виробництво або шукають нові ринки збуту, тому їм потрібні нові промислові майданчики, офіси чи склади. Ще частина підприємців шукають об’єкти для релокації», - розповіла Людмила Дараган.

Найбільшою популярністю користується нерухомість. 76% проданого майна складають промислові та адміністративні активи. «Це склади, цехи, офіси тощо», – зазначила Людмила Дараган.

Бізнес цікавиться такими об’єктами, оскільки це так звані brownfield-активи, тобто занедбані підприємства з комунікаціями. Бізнесу досить зробити ремонт, щоб розпочати власну справу або розширити вже запущене виробництво.

В 2023 році найбільше грошей ФДМУ вдалося залучити за продаж будівлі готелю «Ермітаж» в Києві – 311 млн грн. 

ФДМУ планує активно залучити до приватизації і великий бізнес. Незабаром фонд планує розпочати велику приватизацію.

«Це активи з балансовою вартістю понад 250 млн грн. ФДМУ у партнерстві з Урядом розробить умови їх продажу», – розповіла Людмила Дараган.

Серед перших підприємств, які ФДМУ планує виставити на велику приватизацію, Одеський припортовий завод, «Об'єднана Гірничо-Хімічна Компанія».

«Відновлення великої приватизації – це залучення сучасних технологій, боротьба з корупцією, нові робочі місця та додаткові податки», – пояснила Людмила Дараган.