A A A K K K

Чому ФДМУ виставив аграрну компанію «Інвестагро» на приватизацію. Відповіді на поширені питання

Чому ФДМУ виставив «Інвестагро» на приватизацію?

23 січня 2023 року Вищий антикорупційний суд, а 3 лютого 2023 року Апеляційна палата цього ж суду вилучили в дохід держави українські активи російського мільярдера, власника корпорації ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова. Серед них 100% ТОВ «Інвестагро», а також 100% ТОВ «ВСМПО ТИТАН Україна»‎, 100% ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат»‎, 100% ТОВ «Тай-Мінералс» тощо‎.

Причина – сприяння збройній агресії рф проти України. Корпорація постачала титанову продукцію підприємствам військово-оборонної промисловості рф, у тому числі в рамках контрактів на виконання державного оборонного замовлення.

24 лютого 2023 року Кабінет Міністрів своїм розпорядженням передав Фонду держмайна ці активи, в тому числі «Інвестагро», з метою подальшої оренди або приватизації.

ФДМУ у тісній співпраці з правоохоронними органами встановлено контроль над активами, стягнутими в державну власність згідно з зазначеними рішеннями суду, в т. ч. і над «Інвестагро». 

Згодом ФДМУ прийняв рішення про приватизацію «Інвестагро». Приватизаційний аукціон відбудеться 10 серпня на Prozorro.Продажі. Стартова ціна 55 млн грн. Гарантійний внесок для участі у торгах – 11 млн грн.

 

Чому стартова ціна 55 млн грн?

Відповідно до діючого законодавства, стартова ціна об’єкту приватизації визначається на рівні вартості активів згідно останньої фінансової звітності.

 

Що являє собою «Інвестагро»?

ТОВ «Інвестагро» – аграрне підприємство, яке спеціалізується на вирощуванні зернових та бобових культур, насіння олійних культур.

В компанії працює 27 осіб. У власності «Інвестагро» 25 об'єктів нерухомого майна та 12 об'єктів рухомого майна.

За підсумками 2022 року «Інвестагро» отримала 3,7 млн грн чистого прибутку, I півріччя 2023 року – 7 млн грн збитку. «Інвестагро» має поточну кредиторську заборгованість 17,2 млн грн.

 

Чи є у власності «Інвестагро» земля?

Відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, в «Інвестагро» відсутні у власності будь-які земельні ділянки.

Товариство орендує у місцевої ради дві земельні ділянки під об'єктами нерухомості площею 2,7347 га та 1,8414 га відповідно. Крім того, компанія орендує у фізичних осіб 204 земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 1325 га.

 

Який строк оренди землі сільськогосподарського призначення, яку орендує «Інвестагро»?

Структура чинності договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення:

- 3 ділянки до 2023 року

- 50 ділянок до 2024 року

- 42 ділянки до 2025 року

- 2 ділянки до 2026 року

- 80 ділянок до 2027 року

- 3 ділянки до 2028 року

- 21 ділянка до 2029 року

- 1 ділянка до 2030 року

- 1 ділянка до 2036 року

- 1 ділянка до 2037 року.

Фонд державного майна України сповідує принцип прозорості. Відтак вся детальна інформація щодо цього об'єкту приватизації (включаючи інформацію про земельні ділянки) оприлюднена на порталі Прозорро.Продажі в розділі «Інформаційне повідомлення».

 

За яким призначенням використовується ця земля?

Кодексом України про надра чітко встановлено, що надра надають у користування лише за наявності в потенційного користувача спеціального дозволу.

Вся земля сільськогосподарського призначення, яку орендує «Інвестагро», використовується товариством виключно для ведення сільського господарства. На цій землі не ведеться жодних робот з видобутку корисних копалин. «Інвестагро» немає жодного відношення до видобутку корисних копалин.

 

Чи потрібно зупинити приватизацію «Інвестагро» та об'єднати компанію з сусіднім Демурінським ГЗК?

«Інвестагро» знаходиться поруч з Вовчанським родовищем титано-цірконієвих руд, яке розробляє Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат на підставі відповідних дозволів. 

Зараз комбінат орендує 44 земельні ділянки загальною площею 333,8 га зі строком дії до 29 липня 2031 року (з правом пролонгації). Наявних земельних ділянок цілком достатньо для здійснення у довгостроковому періоді видобутку корисних копалин.

Тому менеджмент Демурінського гірничо-збагачувального комбінату вважає об'єднання активів з «Інвестагро» безперспективним, оскільки останнє немає у своїй власності жодних земельних ділянок.

 

Чи продає ФДМУ під виглядом аграрної компанії перспективний актив для видобутку титанової сировини?

Ні. Якщо в майбутньому хто-небудь отримає від держави спеціальний дозвіл на користування надрами, які розташовані на земельних ділянках, які використовує «Інвестагро» в своїй діяльності, то він отримає першочергове право і на користування цими ділянками.

Це відбудеться шляхом встановлення спеціального законодавчого механізму – земельних сервітутів. Згідно ст. 66 Земельного кодексу України, власникам спеціальних дозволів на користування надрами надаються земельні ділянки усіх форм власності та категорій в межах ліцензійної площі спеціального дозволу шляхом встановлення земельних сервітутів.

Отже, у разі виробничої необхідності, Демурінський ГЗК зможе укласти земельні сервітути з власниками земельних ділянок, які зараз орендує «Інвестагро». Це в перспективі дозволить забезпечити ритмічну роботу ГЗК згідно встановленої проєктної потужності.