A A A K K K

ФДМУ повертає у держвласність 214 гектарів землі на Київщині

Призначений Фондом держмайна ліквідатор оскаржує в судовому порядку незаконне відчуження 214 гектарів державних сільгоспземель та нерухомості загальною площею 7 тис. кв метрів в м. Бориспіль (Київська область). За попередньою оцінкою, розмір збитків, завданих державі через втрату цих активів, складає понад 250 млн грн.

“Раніше ці сільгоспугіддя належали ДП “Бориспільське” - колишньому військовому радгоспу. Крім землі, держпідприємство також володіло нерухомістю загальною площею більше 7 тис. кв м в місті Бориспіль. На момент передачі ДП “Бориспільське” від МінАПК до сфери управління ФДМУ з’ясувалось, що підприємство в період з 2004 по 2013 рр. було позбавлено всіх активів різними шляхами, зокрема, через створення боргів. Така інформація стала відомою нам завдяки професійній роботі призначеного ліквідатора”, — говорить Віталій Жаріков, директор Департаменту відновлення платоспроможності та припинення діяльності підприємств ФДМУ. 

Призначеному Фондом ліквідатору вдалось розшукати втрачені активи та розпочати процедуру доведення незаконності їх відчуження. В результаті, у квітні поточного року було ініційовано кримінальне провадження щодо повернення землі у держвласність і вже у червні 2023 ухвалою Святошинського районного суду м. Києва за клопотанням прокуратури накладено арешт на 159 земельних ділянок, арешт ще 20 ділянок очікується після уточнення. 

Стосовно нерухомості загальною площею 7 тис. кв м за фактом незаконного відчуження нерухомого майна також ініційоване кримінальне провадження Головного Управління Національної поліції по м. Києву. Фонд також сподівається повернути їх у держвласніть, після чого виставити на торги на відкритому аукціоні, а отримані гроші перерахувати до держбюджету.

Приклад з ДП “Бориспільське” показує ефективність залучення незалежних ліквідаторів для пошуку і повернення втрачених державних активів. Зазначені дії на конкретному прикладі ілюструють ефективність ухваленого Верховною Радою Закону України “Про особливості припинення державних підприємств”, одним з головних аспектів якого є ретельна перевірка ФДМУ історії кожного держпідприємства, переданого на ліквідацію. 

У Фонді планують до кінця року залучити через конкурсну процедуру щонайменше 100 професійних ліквідаторів (керуючих припиненням), які будуть вести процедуру припинення не менше ніж по 1 000 держпідприємствам, зокрема, роботу з розшуку та повернення незаконно відчужених активів. 

Наразі ФДМУ спільно з Проектом ЄС “Право-Justice” завершує розробку Порядку відбору керуючих припиненням державних підприємств — документу, яким буде регулюватись відбір ліквідаторів (керуючих припиненням) та взаємодія з ними, зокрема, питання виплати винагороди за їхню роботу.