A A A K K K

Україна на передовій перебудови світового ринку титану

Сьогодні на світовому ринку відбувається глобальна битва за стратегічні корисні копалини і Україна може стати рівноправним гравцем на світовому ринку титану. Про це йшла мова під час презентації «Битва за титан. Місце України на світовому ринку титану та плани розвитку галузі» в Українському кризовому медіа-центрі, в якій взяли участь заступник голови Фонду держмайна Олександр Федоришин та заступник голови правління АТ «ОГХК» Дімітрі Каландадзе.

Лише 5% титанової сировини у світі переробляється в металеві сплави для авіації, медицини, оборонних технологій та транспорту, а інші 95% — у пігмент TiO2, який присутній у речах, які ми використовуємо повсякденно — від паперу до косметики. Титанова сировина, пігменти, проміжні та кінцеві продукти з титану високо ціняться на світовому ринку. 

Історично Україна, входячи до десятки найбільших видобувачів титановмісних руд, поставляла сировину — ільменітовий концентрат — до росії. Але наша країна має всі підстави та можливості для створення титанової продукції з додатковою вартістю і може суттєво потіснити росію на світовій арені. 

«Ключові західні промислові гравці вже працюють над диверсифікацією своїх ланцюжків поставок, а це означає, що для України випав шанс закріпитися на ринку як сильному титановому гравцю і якісно розвинути цю галузь всередині держави»,  — зазначає Дімітрі Каландадзе, член правління АТ «ОГХК».

Створення вертикально-інтегрованої системи виробництва української титанової продукції потребуватиме великих інвестицій протягом наступних 10 років. Забезпечити ОГХК доступом до них та до нових технологій видобування і переробки, а також до споживачів світового масштабу зможе лише стратегічний інвестор — вважають у Фонді.

ОГХК — об'єкт, який Фонд планує виставити на відкриті торги в першу хвилю "великої" приватизації. 

«Актив, який ми будемо виставляти на приватизацію, має бути привабливим для інвестора. Для нього має бути зрозуміла та прогнозована наявна ресурсна база. Фонд проводить низку аудитів на всіх об'єктах приватизації, зокрема, на ОГХК, що має дві філії. При цьому ресурсна база Іршанської філії (Іршанське родовище) розрахована для розробки ще на 50 років, поруч розташоване інше родовище і його теж можна приєднати до ОГХК. У Вільногірської філії є родовище, яке краще за своїм контентом, має більш якісну сировину, проте воно давно розробляється і ресурс там вичерпується. Але Вільногірський ГЗК — містоутворююче підприємство, на ньому працює великий колектив. Щоб зберегти його, ми будемо працювати над збільшенням також його ресурсної бази», — наголосив Олександр Федоришин, заступник Голови Фонду державного майна України.

Сьогодні, крім приватизації ОГХК, Фонд має ще низку завдань, пов’язаних з відновленням виробничого ланцюжка української титанової галузі — зокрема, відновлення виробництва на Запорізькому титано-магнієвому комбінаті та повернення контролю над Сумихімпром.