A A A K K K

ФДМУ запустив онлайн-ресурс, присвячений Земельному банку

Фонд державного майна України презентував сайт, присвячений запуску Земельного банку: https://landbank.spfu.gov.ua/. На ньому опубліковані відповіді на головні запитання, а також карта, де розміщені землі, які будуть акумулюватися в Земельному банку.

Нагадаємо, 27 липня Верховна Рада ухвалила закон, який запускає прозору оренду державних с/г земель через онлайн-аукціони. Цей документ дозволить Фонду держмайна створити Земельний банк.

«‎Головна мета – побороти корупцію на державних сільгоспземлях. Щорічно недобросовісні менеджери державних агропідприємств здавали бізнесу державні землі в оренду за сірими схемами. У їхні кишені потрапляли десятки мільйонів доларів кешу, а державі – збитки», – розповідав в колонці на NV.Бізнес Голова ФДМУ Рустем Умєров.

Майже 700 тис. га державних с/г земель роками не приносили жодних коштів для бюджету та громадян. Фонд держмайна планує це змінити. Державні с/г землі мають бути акумульовані в Земельному банку, який буде здавати ці землі в оренду на відкритих онлайн-аукціонах на Prozorro.Продажі.

Новий інвестиційний продукт дозволить кожному українцю розпочати власну справу, орендувавши прозоро та відкрито земельну ділянку через онлайн-аукціон. Перші аукціони відбудуться в 2024 році.

За попередніми розрахунками, очікуваний економічний ефект від запровадження прозорої оренди складатиме до 7 млрд грн на рік.