A A A K K K

Український бізнес продовжує відкривати для себе переваги оренди держмайна — з початку року Фонд уклав понад 1 000 нових договорів

За 7 місяців 2023 року до державного бюджету надійшло понад 450 мільйонів гривень від здачі в оренду державного майна. З початку року ФДМУ уклав 1 043 нових договорів — це тисячі нових можливостей для малого та середнього бізнесу, який створює нові робочі місця, сплачує податки та підтримує економіку країни під час війни. 

На орендних аукціонах в Прозорро.Продажі Фонд держмайна вже провів у цьому році понад 580 успішних торгів. Які об’єкти користуються найбільшою популярністю серед малого та середнього бізнесу під час війни? У ТОПі – площі під офісні приміщення, виробничі потужності, складські потреби.

У Фонді держмайна вважають, що під час війни оренда — найвигідніший інструмент для старту власного бізнесу: не потрібно зволікати та чекати більш сприятливих часів, потрібно працювати на економічному фронті тут і зараз. 

“З початком російської агресії багатьом українцям довелось змінити місце проживання, а разом з цим вони втратили або роботу, або власний бізнес. Почати свою підприємницьку діяльність з нуля можна й в таких умовах, інвестуючи  мінімальні капіталовкладення в оренду приміщення під розвиток своєї справи. Сьогодні Фонд держмайна супроводжує понад 14 000 контрактів, левовау частка з яких — 20% –  укладена саме з фізичними особами-підприємцями”, — зазначає Андрій Шрамко, директор Департаменту оренди та розпорядження державним майном ФДМУ.

Загальна площа державної нерухомості, яка сьогодні здається Фондом в оренду становить майже 8 млн м². Тож він є найбільшим орендодавцем в Україні ще й з найвигіднішими умовами — помірні ціни, вигідні строки оренди, гарантії.

В липні Фонд спрямував 70,4 млн грн до держбюджету від здачі в оренду державного майна — що дорівнює майже 80% довоєнних показників. Це свідчить про відновлення попиту на оренду державних об’єктів, а також про зрозумілі, прозорі та зручні механізми проведення аукціонів.

У серпні Фонд планує провести 85 орендних аукціонів та сподівається залучити через них, а також по діючих договорах щонайменше 75 млн грн до державного бюджету. 

Нагадаємо, що для релокованого бізнесу існує окрема програма, яка дозволяє орендувати державне майно за пільговими умовами. Більш детально про це можна дізнатись за посиланням.

Інформацію про всі пропозиції оренди можна оглянути на сайті orenda.gov.ua, а також у нашому телеграм-каналі «Оренда в Україні».