A A A K K K

Україна має реформувати політику управління державною власністю – заступник Голови ФДМУ Олександр Федоришин

Україна має реформувати політику управління державною власністю. Робота над цим вже розпочалася. Про це заявив 17 серпня під час круглого столу «Трансформація системи корпоративного управління» заступник Голови ФДМУ Олександр Федоришин.

«Серед пріоритетів – створення Суверенного фонду, до якого будуть включені стратегічні державні компанії. Вони стануть драйверами у своїх галузях, – підкреслив Олександр Федоришин. – Суверенний фонд буде гарантом економічної суверенності України».

Суверенний фонд – це зрозумілий для міжнародної спільноти інструмент залучення інвестицій, зазначив Олександр Федоришин. Діалог з інституційними інвесторами на одній мові фінансів допоможе Україні залучити інвестиції в такі галузі як енергетика, металургія, АПК тощо, підкреслив він.

Зараз ФДМУ, спільно з національними та іноземними радниками, розробляє законопроєкт, який має визначити критерії, за якими державні підприємства будуть визнаватися стратегічними та такими, які мають бути включені до Суверенного фонду.

Одночасно зі створенням Суверенного фонду, опрацьовується запуск нових проєктів, таких як Земельний банк та Інвестиційний фонд нерухомості.

Крім того, планується реформувати систему кадрового відбору менеджерів, які будуть управляти державними підприємствами. Вона повинна передбачати впровадження сучасних підходів до пошуку та оцінки кандидатів, зокрема шляхом використання цифрових інструментів та аналізу даних.

«Ми маємо спрямувати наші зусилля на створення прозорої та конкурентоспроможної системи підбору керівників, яка ґрунтується на засадах відкритості, рівних можливостей та недискримінації. Це не лише зробить процес відбору більш ефективним, але й дозволить знизити ризик корупції», – зазначив заступник директора Департаменту моніторингу та оцінки ефективності діяльності суб’єктів господарювання  ФДМУ Сергій Сізоненко.

Реформування системи кадрового відбору має стати ключовим кроком на шляху до покращення управління державним сектором економіки та забезпечення сталого зростання країни, зробивши її більш відкритою для інвестицій та інновацій, підкреслив Сергій Сізоненко.