A A A K K K

Суверенний фонд та ефективне корпоративне управління – Голова ФДМУ Рустем Умєров на телемарафоні «Єдині новини» про роботу нової команди за рік

Головний пріоритет ФДМУ – створення Суверенного фонду, куди увійдуть 1% стратегічних державних об'єктів. Про це заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини» голова ФДМУ Рустем Умєров, розповідаючи про підсумки роботи нової команди Фонду держмайна за рік.

Зараз розробляється законопроєкт, в якому будуть вказані основні засади роботи Суверенного фонду. Також цей документ визначить критерії, за якими державні активи включатимуться до нього.

Планується, що до Суверенного фонду будуть включені підприємства з 6-11 галузей. В майбутньому вони стануть національними чемпіонами – рупорами відновлення української економіки.

Інший пріоритет ФДМУ – ефективне корпоративне управління, зазначив Рустем Умєров. Для цього нова команда фонду провела аудит держпідприємств, якими управляє фонд, і виявила, що більшість з них потрібно відправити на ліквідацію чи банкрутство.

Ще частину з цих підприємств ФДМУ вже виставив на приватизацію. Як результат – загальний економічний ефект від залучення нових власників 5,2 млрд грн. З них 3,8 млрд грн безпосередньо платежі за активи від переможців приватизаційних аукціонів. Ще вони мали сплатити 667 млн грн ПДВ та 732 млн грн боргів підприємств.

Зараз ФДМУ готується до відновлення великої приватизації, додав Рустем Умєров. Фонд запропонує інвесторам Одеський припортовий завод, «Центренерго», «Обʼєднану гірничо-хімічну компанію», державну частку ТРЦ Ocean Plaza, Демурінський ГЗК. З цією метою фонд проводить необхідні аудити.

Крім того, ФДМУ готується за запуску Земельного фонду. Фонд держмайна планує консолідувати до кінця року 700 тис. га державних сільськогосподарських земель, щоб розпочати здавати їх на прозорих аукціонах в довгострокову оренду, додав Рустем Умєров.