A A A K K K

Російські санкційні активи: українські та міжнародні експерти ділились досвідом та успішними кейсами з розшуку, замороження та ефективного управління ними

Станом на серпень 2023 року росія є рекордсменом за накладеними на неї санкціям. З моменту повномасштабного вторгнення їх кількість зросла вп’ятеро. Однак водночас зі збільшенням кількості накладених обмежень збільшуються і випадки, коли російські олігархи намагаються обійти санкції, блокувати вилучення активів та оперативно вивести з них все ліквідне майно. 

Досвідом щодо здобутків та проблем з розшуком, замороженням та ефективним управлінням санкційним майном ділились українські та іноземні експерти під час міжнародної конференції “Арешт, управління та стягнення російських активів для компенсації Україні” 29-30 серпня в Празі (Чехія). У заході взяла участь заступниця Голови ФДМУ Людмила Дараган.

Сьогодні до сфери управління ФДМУ передано вже 107 активів, стягнутих у дохід держави. Загалом же Фонд очікує на передачу ще приблизно 500 об'єктів російських олігархів і українських колаборантів. 

«Кожен санкційний кейс унікальний. І в цьому процесі Україна має діяти обачно та дотримуватись норм закону, тому ми розраховуємо на підтримку наших іноземних партнерів, зокрема, в проведенні міжнародних аудитів конфіскованих підприємств для визначення справжнього фінансового стану перед продажем чи передачею в оренду», — говорить Людмила Дараган.

Першими у вересні 2022 року до ФДМУ були передані активи російського мільярдера Володимира Євтушенкова. ВАКС конфіскував його частки у підприємствах. Але через складність встановлення кінцевого бенефіціара наразі держава ще не має контрольного пакету акцій у цих підприємствах. Фонд разом з Мін’юстом та ВАКС працюють над черговим рішенням для отримання державою контрольного пакету акцій.

Наступний кейс — статки російського мільярдера Михайла Шелкова. Антикорупційний суд стягнув у дохід держави частки у ТОВ «Тай-Мінералс», ТОВ «Інвестагро», ТОВ «ВСМПО Титан Україна», ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», а також довгий перелік іншого майна. До речі, Інвестагро — це перше санкційне підприємство, яке команда Фонду підготувала до приватизації і має продати на відкритому аукціоні. 

В червні Кабмін передав в управління ФДМУ 66,65% київського ТРЦ Ocean Plaza, яка належала російським олігархам Аркадію та Ігорю Ротенбергам. Передані також перші активи колаборантів Володимира Сальдо та Сергія Цекова. 

На стадії  передачі перебуває кейс Олега Дерипаски — 309 активів, серед яких 251 одиниця рухомого майна, 47 об'єктів нерухомого майна та корпоративні права (акції/частки) у статутному капіталі 11 господарських товариств (ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» та інші). 

На жаль, значна частина санкційного майна досі на тимчасово окупованій території АРК Крим. І доступ до них Україна матиме лише після відновлення територіальної цілісності. 

«Реалізуючи санкційну політику, ФДМУ насамперед задовольняє запит суспільства на справедливість. Наша ціль — щоб усе це майно працювало на перемогу», — додає Людмила Дараган.