A A A K K K

Україну запросили до міжнародної асоціації управителів державною нерухомістю

ФДМУ стане членом мережі Нерухомості — PuRe-net, асоціації державних органів, що управляють державною нерухомістю в країнах-членах ЄС. Таку пропозицію отримали представники Фонду під час зустрічі із заступником голови OGRPA — Офісу з представництва інтересів уряду в майнових справах (Чехія) Радеком Лежатка. 

OGRPA та ФДМУ націлені на довгострокову співпрацю, зокрема в питаннях обміну досвідом з управлінням державною нерухомістю через прозору оренду. 

OGRPA також готовий поділитись з українськими колегами досвідом створення реєстру адміністративних будівель, що перебувають у власності чи користуванні держави. Переваги наявності такого ресурсу для державних установ, з досвіду чехів, очевидні: детальна та актуальна інформація про будівлі, огляд витрат і доходів від оренди, можливість оцінки ефективності користування об’єктами, а також моніторинг.

ФДМУ, у свою чергу, активно займається створенням Фонду інвестиційної нерухомості. Сьогодні в Україні в державній власності перебуває понад 8 млн кв. м нерухомості, тому ФДМУ має ціль консолідувати ці активи та запровадити механізми їх ефективного використання.

“Активізація оренди держмайна —  це один із здобутків нашої команди за останній рік. З вересня 2022 року оренда принесла до бюджету понад 670 млн гривень. Якщо порівняти дохід від оренди за липень минулого року і поточного, цей показник зріс в 3,3 раза: 21 млн грн на противагу 70 млн грн. Фонд є найбільшим орендодавцем в Україні. І за цей рік держава уклала понад 1700 нових договорів оренди — це можливість для українських підприємців запускати нові бізнеси, створювати робочі місця та підтримувати нашу економіку. Ефективна та зрозуміла система управління державною нерухомістю може приносити ще більше доходів нашій державі на постійній основі”, — зазначає заступниця Голови ФДМУ Людмила Дараган.

Довідково. OGRPA — державна установа,  основними завданнями якого є представництво держави у судових справах, що стосуються майнових прав держави, управління державним майном, а також вирішення питань, пов’язаних з відчуженням майна. Установа здійснює управління понад 220 000 активів загальною вартістю 18,2 млрд чеських крон (716 млн євро), а понад половину всіх активів становить портфель нерухомості OGRPA — 11 млрд чеських крон (433 млн євро). З листопада 2007 року OGRPA є засновником та членом асоціації державних органів, що управляють державною нерухомістю в країнах-членах ЄС — PuRe-net.