A A A K K K

Верховна Рада України звільнила Рустема Умєрова з посади Голови ФДМУ

Сьогодні, 5 вересня, Верховна Рада України звільнила Рустема Умєрова з посади Голови Фонду державного майна України. Відповідну Постанову про звільнення підтримали 302 народних депутати.

Під час свого виступу перед парламентарями Рустем Умєров розповів про головні досягнення за рік роботи на посаді Голови ФДМУ.

За минулий рік Фонд держмайна консолідував понад 65% всіх державних активів країни. З 3600 підприємств загалом в Україні понад 2300 сьогодні перейшли в управління ФДМУ. «Це прецедент в історії України», – наголосив Рустем Умєров.

Фонд держмайна почав працювати незалежно. «Ми знищили політичний вплив на роботу ФДМУ», – підкреслив Рустем Умєров.

За минулий рік майже 400 підприємців придбали у держави занедбані об’єкти. В більшості це адмінприміщення, об’єкти незавершеного будівництва, непрацюючі фабрики, складські приміщення, гаражі тощо.

«73% об’єктів з них коштують до 1 млн грн. Тобто – це малий бізнес», – підкреслив він.

За рік економічний ефект від приватизації склав 5,2 млрд грн. Всі ці гроші йдуть на підтримку Сил оборони та підвищення обороноздатності нашої країни. 

Крім продажу державних активів, Фонд держмайна активно працював над створенням нових інноваційних продуктів. Головний з них – Суверенний фонд.

«1% державних стратегічних підприємств перейдуть в Суверенний Фонд.  Ці активи мають стати лідерами та драйверами української економіки», – наголосив Рустем Умєров.

На сьогодні вже готова Стратегія Суверенного Фонду, Закон про Суверенний Фонд та план імплементації. 

Другий головний продукт – Земельний банк, який буде здавати в оренду державну сільгоспземлю через прозорі онлайн-аукціони Прозорро.Продажі.

«Це революційний крок, який вбиває десятирічні корупційні схеми з державними сільгоспземлями, – підкреслив Рустем Умєров. – А це декілька сотень тисяч гектар земель і декілька мільярдів гривень в бюджет щорічно».

Зараз ФДМУ завершує всі підготовчі роботи, щоб в січні 2024 року оголосити перші аукціони.