A A A K K K

Понад півмільярда гривень від оренди держмайна — результати роботи Фонду за 8 місяців 2023 року

За 8 місяців 2023 року до державного бюджету надійшло 511 млн гривень від здачі в оренду державного майна, зокрема 59,8 млн грн у серпні. З початку року ФДМУ уклав 1 133 нових договорів та провів понад 650 успішних орендних аукціонів.

В торгах взяли участь понад 900 підприємців, а завдяки конкуренції вартість активів зросла у 3 рази. 

“Оренда державного майна під час війни — вигідний інструмент для старту власного бізнесу практично з нуля. Ризики оренди, порівняно з ризиками придбання майна у власність, мінімальні, а також потребують стартового капіталу у сотні разів менше. Крім того, за ініціативи Фонду під час війни було спрощено більшість процедур оренди та запроваджено механізми, які дозволили скоротити стартові витрати”, — говорить Андрій Шрамко, директор Департаменту оренди та розпорядження державним майном ФДМУ.

Для релокованого бізнесу існує окрема програма, яка дозволяє орендувати державне майно за пільговими умовами. Більш детально про це можна дізнатись за посиланням.

ФДМУ також допомагає Силам оборони – для потреб військових передано вже понад 600 тисяч м² нерухомості. Таким чином, державні активи не лише допомагають бізнесу розвиватися, а й працюють на нашу перемогу.

Сьогодні ФДМУ є найбільшим орендодавцем нерухомості в Україні, до того ж — з найвигіднішими умовами. Загальна площа державної нерухомості, яка сьогодні здається Фондом в оренду становить майже 8 млн м², а кількість діючих договорів оренди перевищує 14 тисяч.

Загалом з вересня 2022 року (за останні 12 місяців) оренда принесла понад 670 млн гривень до бюджету. Якщо порівняти дохід від оренди за липень минулого року і поточного — цей показник зріс в 3,3 раза:
21 млн грн на противагу 70 млн грн. Ці кошти пішли на підтримку Сил оборони України. 

У ТОПі об’єктів, які користуються найбільшою популярністю серед малого та середнього бізнесу під час війни — площі під офісні приміщення, виробничі потужності або складські потреби.

У вересні Фонд планує провести 83 орендні аукціони. Один з об’єктів — будівля загальною площею
1 643,3 м² у Києві, яка має гарне розташування зі зручною транспортною розв'язкою неподалік метро Житомирська і може використовуватися орендарем за будь-яким цільовим призначенням, що створює багато можливостей для реалізації цікавого бізнес-проєкту. Також є можливість передачі актива в суборенду. 

Інформацію про всі пропозиції оренди можна оглянути на сайті orenda.gov.ua, а також у нашому телеграм-каналі «Оренда в Україні».