A A A K K K

Чому ФДМУ виставив Триліський спиртзавод на приватизацію і чому переможець має сплатити 11,4 млн грн

Коли і де відбувся приватизаційний аукціон?

7 вересня ФДМУ провів відкритий приватизаційний аукціон з продажу єдиного майнового комплексу державного підприємства «Триліський спиртовий завод». В торгах взяв участь один учасник, який запропонував на актив 6 553,44 грн.

Торги відбулися в державній електронній торговій системі Prozorro.Продажі, в яких могли взяти участь будь-хто, крім представників країни-агресора.

Чи справді ФДМУ продав Триліський спиртзавод за 6 553,44 грн?

Якщо коротко – ні.

Крім переможної ціни лоту, переможець взяв на себе борги підприємства. Вони складають 11,439 млн грн, в тому числі по зарплаті — 3,944 млн грн та перед бюджетом — 5,736 млн грн. Останні переможець має сплатити протягом шести місяців.

Чому фінальна ставка така низька?

ФДМУ намагався продати цей об'єкт двічі – у липні 2023 року та у серпні-вересні 2023 року.

У першому «раунді» на аукціон зі стартовою ціною 1,24 млн грн не з’явився жоден інвестор. На повторному аукціоні з 50% зниженням стартової ціни (620 тис. грн) теж не було учасників. Далі мав відбутися голландський аукціон, де ціна покроково знижується, однак ФДМУ вирішив зняти об'єкт з продажу і спробувати знову знайти інвесторів за повною ціною. 

У другому «раунді» на перші два аукціони зі стартовою ціною 1,31 млн грн та 655 тис. грн теж не прийшов жоден інвестор. І лише на третьому, голландському аукціоні, єдиний учасник запропонував ставку майже 6,6 тис. грн. Крім цієї суми, він має сплатити борги перед бюджетом та із зарплати перед працівниками спиртзаводу.

Що це за підприємство?

Це спиртовий завод на Київщині, який з 2010 року не здійснює виробничу діяльність, а виробниче обладнання не використовується. Останні роки підприємство приносить стабільні збитки. Чистий збиток у 2020 році склав 634 тис. грн, у 2021 році – 1  тис. грн, у 2022 році – 1 253 тис. грн, за перші 6 місяців 2023 року – 902 тис. грн.

Майно та обладнання застаріли та потребують значних інвестицій для відновлення роботи.

Також щодо майна заводу зареєстровані два арешти та накладено податкову заставу. Завод веде 20 судових спорів, з яких 18 – про стягнення заборгованості по зарплаті.

Чому його продавали?

Приватизація такого об’єкта – можливість повернути роками накопичені борги, залучити інвестиції у розвиток, відновити діяльність підприємства та створити нові робочі місця.

Чи продали землю під спиртзаводом?

Завод розташований на земельній ділянці площею майже 105 га. Проте згідно із законодавством, земельні ділянки не приватизуються. В ст. 28 Закону «Про приватизацію державного та комунального майна» вказано, що «Особи, які придбали державні або комунальні підприємства як єдині майнові комплекси, є правонаступниками їх майнових прав (крім права постійного користування земельною ділянкою) і обов’язків…».

Тобто для оформлення земельної ділянки саме в такому розмірі (оренда, право постійного користування, власність тощо) покупець має звернутися до органів місцевої влади.