A A A K K K

Рік відновлення приватизації: ФДМУ завдяки малій приватизації спрямував близько 4 мільярдів гривень на підтримку Сил оборони

Торік, 19 вересня 2022 року, відбувся перший аукціон з приватизації держмайна у воєнний час. Навіть попри повномасштабне вторгнення росії українські підприємці показали неабияку конкуренцію за право власності на Кобиловодський спиртзавод — у торгах взяли участь 6 учасників, а вартість активу зросла у 2,8 раза, зі стартових 25,2 млн гривень до переможних 70,2 млн гривень. 

Загалом в аукціонах з малої приватизації, за рік новими власниками активів стали 430 інвесторів, а середнє зростання вартості об’єктів у ході прозорих онлайн-аукціонів відбулося у 3 рази. Також після придбання нові власники сплатили понад 950 мільйонів гривень заборгованостей підприємств перед працівниками та бюджетом. Крім того, було сплачено 680 мільйонів гривень ПДВ.

“Цьогоріч Фонду вдалося залучити кошти на близькл 30 Himars чи понад 1700 ПЗРК Stinger, і це — гарний результат для наших Сил оборони. Необхідно розуміти, що в умовах війни непрацюючі активи втрачають свою вартість і накопичують борги, а приватизація таких підприємств — це єдина можливість знайти інвестора, який готовий вкладати кошти, сплачувати податки та створювати нові робочі місця. Приватизація сьогодні пожвавлює економіку, яскравим прикладом цього є продаж двох будівель готелю “Ермітаж” у центрі столиці. В аукціоні взяли участь 39 учасників, а фінальна вартість зросла майже у 15 разів — до 311 мільйонів гривень”, і це найдорожчий об’єкт за час відновлення приватизації, — наголосив в.о. Голови ФДМУ Олександр Федоришин. 

Важливим досягненням команди Фонду є проведені аукціони з приватизації торфового підприємства та морського порту, які відбулися вперше в історії України. “Рівнеторф” приватизували за 205 млн гривень, морський порт  “Усть-Дунайськ” за 201 мільйон гривень. Також ⅔ активів спиртової галузі знайшли нових приватних інвесторів у рамках демонополізації ринку спиртового виробництва в Україні. 

У наступному році ФДМУ має не менш амбітні плани — продаж вилученого майна російських олігархів та колаборантів. Сьогодні вся команда працює над удосконаленням механізмів продажу санкційного майна, вже запущено реєстр, який містить перелік всіх арештованих активів — sanlist.spfu.gov.ua.

Також з огляду на результат малої приватизації працюємо над відновленням великої. Сьогодні робота великих підприємства — це основа для відновлення української економіки після війни. Наразі команда ФДМУ готує ґрунтовний аналіз всіх об'єктів. Працюємо разом з правоохоронними органами, радниками та фахівцями профільних міністерств проводимо аудити та перевірки, щоб позбавити підприємства від недобросовісного менеджменту та підготувати активи до продажу.