A A A K K K

Оренда держмайна у благодійному секторі: на базі об’єктів ФДМУ Фондом “Відновлення України” створено 2 прихистки для ВПО

У 2023 році на території України понад 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб, з них більшість потребують житла, адже втратили домівки. Важливо, аби всі вони мали прихисток. Прикладом для наслідування вдалого поєднання зусиль громадськості та держави стало створення Благодійним Фондом “Відновлення України” мережі прихистків на базі державних активів. 

Директор Департаменту оренди та розпорядження державним майном ФДМУ Андрій Шрамко наголошує, що сьогодні Фонд держмайна є найбільшим орендодавцем в Україні. Він оперує нерухомістю загальною площею 7,8 млн м², супроводжуючи більш ніж 14 000 контрактів. Тому перелік об’єктів різноманітний і серед відкритих пропозицій можна знайти об’єкти, які чудово підійдуть під різні благодійні цілі, зокрема і для створення хабів тимчасового проживання. 

Фонд “Відновлення України” успішно співпрацює з Фондом держмайна і вже орендує 2 об’єкти — один об’єкт у Кропивницькому, де йдуть проєктні роботи і скоро розпочнеться ремонт, інший у Дніпрі — спільно з фондом Save Ukraine там вже зроблено ремонт, замінено всі комунікації. Цей прихисток вже відкритий і на площі 700 м² розмістилось 50 осіб, є кімната для навчання і розваг для дітей та дорослих. Також незабаром “Відновлення України” планує додатково укластище один договір оренди держмайна у Дніпрі, де невдовзі мають розпочатись ремонтні  роботи. 


Благодійний фонд надає житло на короткостроковий та довгостроковий період (5 років) та допомагає соціалізуватися ВПО. Вже вдалося знайти житло для 2 500 людей у Дніпрі, наразі команда благодійного фонду працює над розширенням прихистків у Дніпропетровській області.  Проживання у прихистках безкоштовне, проте мешканці сплачують вартість комунальних послуг (влітку — 300-400 гривень з кімнати, взимку вартість дещо зростає, проте ціна комунальних послуг менша, адже не комерційна). У межах проєкту “Мріяти” Фонд “Відновлення України” допомагає дітям та дорослим, волонтери влаштовують розвиваючі заняття для дітей. Ключове завдання всіх спеціалістів благодійного фонду —працювати над психологічним відновлення та соціалізацією людей.



“З початком великої війни спільно з дружиною та другом створили благодійний фонд. У перший тиждень війни почали допомагати людям, розвозити речі, шукали прихисток людям з Маріуполя і згодом відкрили маленький гуманітарний штаб. Спочатку заснували тимчасові прихистки, далі почали підтримувати діючі центри. Проте, згодом, зрозуміли, що треба самостійно орендувати приміщення у держави, адже це надійно. Зайшли на підходящі об’єкти у інвестменю ФДМУ, взяли участь у торгах, перемогли і сплачуємо прозору конкурентну вартість”, — розповів Ілля Одинцов.