A A A K K K

ФДМУ виконав обіцянку: відтепер потенційні покупці можуть надавати гарантію міжнародного банку

Сьогодні, 13 жовтня, набувають чинності зміни до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств.

Головна зміна – можливість для потенційних інвесторів надавати гарантію першокласного міжнародного банку замість того, щоб вносити грошовий гарантійний внесок до українського банку. Цей інструмент ми втілили на прохання іноземних інвесторів, які висловлювали недовіру українській банківській системі. “Ми сподіваємося, що ці зміни допоможуть нам залучити більшу кількість потенційних інвесторів до участі в аукціонах з продажу великих об‘єктів”,  - вважає заступник Голови ФДМУ Андрій Гайдуцький.

Крім того, для захисту інтересів держави та недопущення до участі у конкурсі осіб, до яких застосовано санкції, було доповнено перелік документів, які потенційні покупці надають для участі у конкурсі:

- для юридичних осіб – документи про розподіл статутного капіталу серед його акціонерів (учасників), відомості про всіх юридичних та фізичних осіб, які прямо або опосередковано здійснюють контроль над потенційним покупцем, до фізичних осіб – кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), а також інформацію про потенційних покупців або осіб, в інтересах яких придбавається пакет акцій, їх засновників, учасників, у тому числі фізичних осіб - кінцевих бенефіціарних власників (контролерів);

- довідка органу доходів і зборів про подану декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію);

- інформація про фінансово-майновий стан;

- інформація та копії документів щодо пов’язаних з потенційним покупцем осіб, що визнаються такими відповідно до Податкового кодексу України.

Положенням також встановлено, що за недостовірність або неповноту поданих документів, а також за обов’язок довести відсутність ознак, передбачених частиною третьою статті 8 Закону України «Про приватизацію державного майна», відповідає покупець.

Крім того, змінами до нормативних актів врегульовані питання взаємодії ФДМУ та АМКУ з питань дотримання при приватизації норм законодавства про захист економічної конкуренції.

Зміни були розроблені Фондом державного майна з метою приведення у відповідність до вимог Закону України від 16 лютого 2016 року № 1005-VIII«Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процесу приватизації».

Зміни до Положення про порядок проведення конкурсів затверджені наказом Фонду державного майна від 15.09.2016 № 1720 «Про затвердження Змін до Положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств», розпорядженням Антимонопольного комітету України від 15.09.2016 № 20-рп та рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 15.09.3026 №928, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29 вересня 2016 року за № 1295/29452.