A A A K K K

Фонд державного майна та МЕРТ презентували новий закон про приватизацію

Новий закон про приватизацію дозволить завершити продаж державних активів в Україні до 2020 року. Про це на прес-конференції в Укрінформ 28 березня заявив Голова Фонду державного майна Ігор Білоус.

Він повідомив, що над новим законом Фонд працював понад півроку разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Baker&McKenzieі ЄБРР.

«Ми дійшли висновку, що для підвищення ефективності приватизації потрібно виправляти саме системні помилки. Без системного підходу реформу, а приватизація – це реформа, нам провести не вдасться», – сказав керівник Фонду.

За його словами, головна мета нового закону – нарешті розпочати масову приватизацію: «Для досягнення цієї мети у першу чергу пропонується відмінити низку законів, які регулюють процес приватизації, і замінити їх одним – так званим кодексом приватизації, який би встановлював прості, зрозумілі, доступні інвесторам, у тому числі західним, умови».

Ігор Білоус повідомив, що закон відміняє поділ об‘єктів на кілька груп, залишаючи лише дві: об’єкти великої та малої приватизації. Об’єкти великої приватизації, а таких близько 60, будуть продаватися виключно з радниками.

«До них будуть серйозні вимоги, буде покладена відповідальність, але вони продаватимуть фахово, відповідно до сфери діяльності підприємства. Фонд тільки технічно супроводжуватиме процес, стане платформою», – сказав Голова ФДМУ.

Об’єкти малої приватизації продаватимуться через електронні майданчики, у тому числі через систему ProZoro.Продажі. Одним з найважливіших нововведень законопроекту є усунення інституту оцінювачів від приватизації. Ціна на об’єкти визначатиметься ринком.

За словами Голови ФДМУ, після прийняття закону значно збільшиться кількість об‘єктів для приватизації: по-перше, буде можливість вивести на приватизацію частину заборонених об‘єктів, а по-друге, встановлюється відповідальність на несвоєчасну передачу об‘єктів від органів управлінь до Фонду.

«Так, це революція, яка змінить багато речей і в приватизації, і в управлінні державною власністю. Змінить на краще, бо у законі використано успішний досвід приватизації країн східної Європи, яка принесла користь і державі, і суспільству. Цим законом ми даємо можливість державі позбутися неліквідів, якими вона не може ефективно управляти, а підприємцям -  реальний шанс придбати об‘єкти за простими схемами, аби створити свій бізнес і робочі місця», – наголосив керівник ФДМУ.