A A A K K K

Фонд держмайна України завершив роботи по рецензуванню оцінки «Укрпошти»

Фахівці Фонду державного майна України завершили перевірку матеріалів оцінки розміру статутного капіталу в рамках процесу перетворення Міністерством інфраструктури державного підприємства «Укрпошта» в акціонерне товариство. Тепер підприємство готове до фінального етапу акціонування, пройшовши перевірку, інвентаризацію та оцінку майна.

«Це дуже складний проект, який за масштабом поступається лише процедурі по «Укрзалізниці», оскільки загальна кількість основних засобів в «Укрпошти» близько 600 тисяч. Згідно законодавства, оцінка для формування статутного капіталу проходила в два етапи. Спочатку виконана переоцінка всіх необоротних активів, а це основні засоби, нематеріальні активи, незавершені капітальні інвестиції тощо. Після цього та аудиторської перевірки створюється передатний баланс, що містить підсумки такої переоцінки. На його основі комісією з перетворення підприємства розраховується статутний капітал через акт оцінки», - пояснила заступник голови ФДМУ Наталія Лебідь.   

Вона зазначила, що така кропітка робота була би неможлива без відповідної взаємодії Міністерства інфраструктури, «Укрпошти», комісії з перетворення, Фонду держмайна, незалежних оцінщиків та аудиторів.

Наталія Лебідь повідомила, що Фонд держмайна завершив рецензування акта оцінки, наданого комісією з перетворення «Укрпошти». Згідно документу, статутний капітал складає більш ніж 6,5 млрд гривень, що в кілька разів перевищує старі дані.

«Залишаючись державним підприємством, «Укрпошта» була би неповоротким, економічно відсталим суб’єктом з точки зору корпоративних відносин. Комерційні банки не дають кредити державним підприємствам, а в держави кредитувати ресурсів не вистачає. Перетворення «Укрпошти» в акціонерне товариство дозволить розвиватись, зробити послуги більш прогресивними, доступними і донести нові технології до кожного громадянина, особливо того, що мешкає у селі», - заявила заступник голови ФДМУ.