A A A K K K

Фонд держмайна визначив адекватною за нинішніх умов сумою надходжень від приватизації 500 млн грн.

Фондом державного майна з 2015 року зроблено надзвичайно багато, аби встановити прозорі правила приватизації та виконати щорічний план з надходжень від неї у 17 млрд. грн. Про це у своїй колонціна «Економічній правді» написав заступник Голови ФДМУ Андрій Гайдуцький. Втім, він назвав низкупричин, чому Фонд не може не тільки продати, а й  почати готувати до приватизації більшість з майже 400 підприємств, які входять до Урядової приватизаційної постанови № 271. Серед них  - заборона на приватизацію, затримки з передаванням об‘єктів від органів управлінь до Фонду для підготовки до приватизації та власне продажу, жалюгідний стан підприємств,затримка з прийняттям законів, які б прискорили приватизацію за міжнародними стандартами. Зокрема, через відсутність таких законів, за словами Андрія Гайдуцького, у 2016 році ФДМ не зміг виставити на продаж обленерго, бо жоден міжнародний інвестор не подав би заявку.

«При формуванні річних планів приватизації варто керуватися не ефемерною сумою приватизації, а кількістю підготовлених і проданих об'єктів», – зазначив заступник Голови ФДМУ.

За його словами,ФДМ та Мінекономрозвитку підготували проект закону про приватизацію, який спростить продаж держмайна. «Він дозволить швидко продати накопичені об'єкти малої приватизації та підприємства-неліквіди, вийти на нові обсяги продажів: 100-200 підприємств та 1 тис об'єктів малої приватизації на місяць», – повідомив Андрій Гайдуцький.

Він підкреслив, що лише після прийняття нової версії закону про приватизацію та принципової підтримки приватизації всіма учасниками цього процесу можна говорити про плани з дев'ятьма-десятьма нулями.

«Тому на 2018 рік ми запропонували Мінфіну більш-менш адекватну цифру доходів від приватизації з урахуванням всіх озвучених вище проблем: 500 млн грн» – підкреслив він.