A A A K K K

Фонд провів переговори з міжнародними експертами щодо перспектив приватизації в Україні

У Фонді державного майна України пройшла зустріч Робочої групи з питань приватизації при Кабінеті Міністрів України за участю голови ФДМУ Ігоря Білоуса, заступника Голови Андрія Гайдуцького, першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, представників АМКУ, Deloitte, Ernst&Young, SARS Capital.

На зустрічі також були присутні учасники Групи – Франсіс Маліж (керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу), Шевкі Аджунер (директор ЄБРР в Україні), Жером Ваше (представник МВФ в Україні), представники USAID, посольств США і ЄС в Україні.

Це перше засідання Групи (повна назва - Робоча група з підготовки рекомендацій та пропозицій до проектів рішень Кабінету міністрів щодо приватизації та умов продажу об’єктів державної власності, що підлягають приватизації) в 2017 році.

У ході двогодинної дискусії обговорили проблеми невдалої приватизації ОПЗ і шляхи розвитку підприємства у 2017 році, нові строки приватизації обленерго, підготовку до приватизації «Центренерго», продаж мажоритарних і 25%-пакетів обленерго, зміни до законодавства та ін.

«Великі об’єкти приватизації, які ми маємо, це шість обленерго, «Центренерго», ЗТМК, «Турбоатом», хоча тут є місце для дискусій – як це робити та в якій формі… По «Центренерго» ми почали процедуру пошуку радника – наразі триває формування Конкурсної комісії, в яку свої пропозиції мають надати Міністерство економічного розвитку і торгівлі України і Міністерство фінансів України. Радником має бути хтось з «великих імен» - Merrill Lynch, Morgan Stanley. Ми вже провели переговори з Merrill Lynch, Lazard, Citi. Є зацікавленість», - сказав Ігор Білоус.

Учасники Робочої групи висловили одностайну думку, що без Закону про ринок електроенергії та RAB-тарифу продавати обленерго, «Центренерго» і навіть 25%-пакети не можна. Високі міжнародні експерти зі свого боку висловили готовність допомагати просувати це питання, доносячи до членів Уряду і парламенту необхідність вирішення питання.