A A A K K K

Ігор Білоус: Задля збереження ОПЗ треба оголошувати аукціон і знижувати стартову ціну

«Якщо завод не виставити на продаж цієї осені, то за таких загальних умов він просто стане банкрутом. Тому ми розуміємо, що треба оголошувати аукціон і знижувати стартову ціну», – написав на своїй сторінці у Facebook Голова ФДМУ Ігор Білоус.

«Ситуація на ринку мінеральних добрив наразі – найгірша за останні 15 років. Тенденція ця, якщо вірити авторитетним прогнозам, збережеться до 2019 року. Подібні ОПЗ заводи вже зупинено в Китаї та Австралії, зупинила один з заводів і Yara. ОПЗ також не працює. При наявній високій ціні на газ і зниженні цін на добрива, працюючи, він буде генерувати значні збитки. У завода вже є історично успадковані борги – як, наприклад, борг перед Фірташем, який наразі підтверджено разом з пенею і штрафом на рівні 251 млн дол., або борги перед постачальниками газу. Враховуючи це, працювати в збиток, збільшуючи і накопичуючи ці борги, було би неприпустимо», – зауважив керівник Фонду.

Разом з тим він зазначив, що до зими завод все-таки доведеться запустити, інакше на нього чекає довготривалий складний ремонт. 

«Порахувати нескладно: наразі інвестору, який прийде на завод, крім суми, яку він заплатить за результатами аукціону, доведеться викласти як мінімум 380 млн дол. З них 251 млн дол. – це борг, підтверджений Стокгольмським арбітражем, 32 млн дол. – борги перед банками і трейдерами за газ, ще близько 100 млн дол. треба мати у якості оборотного капіталу, щоб запустити завод і заставити його повноцінно функціонувати. Усе це нам доведеться враховувати при визначенні стартової ціни, оскільки це враховують і потенційні інвестори».

Втім, на думку очільника ФДМУ, ціна – не єдиний вагомий фактор: «Не менш важливо, що прозорий і професійно підготовлений продаж ОПЗ стане початком великої приватизації і дасть сигнал інвесторам, що Україна готова роздержавлювати активи і створювати сприятливі умови для інвестицій».