A A A K K K

Миколаївське РВ пропонує запустити пілотний проект з утворення нових держпідприємств

Регіональне відділення ФДМУ в Миколаївській області готує реалізацію пілотного проекту зі створення нових державних підприємств. Створювати їх збираються з того майна, яке не увійшло до статутногокапіталу приватизованих активів.

«Практично після кожної приватизації лишається майно, яке з різних причин не увійшло до статутного капіталу проданого підприємства, - пояснив керівник РВ у Миколаївській області Олексій Сальников. –Найчастіше це майно перебуваєна балансі того ж підприємства, а інколи не має балансоутримувачів, але власником його залишається держава. Ми вважаємо, що державі було б вигідно об'єднати таке розкидане майно, утворити з нього нові підприємства, спроможні заробляти гроші, випустити акції, а потім або отримувати від них прибуток, або приватизувати».

Звичайно, в таких об’єднаннях має бути бізнес-логіка: наприклад, можна об’єднати офіс, склад і стивідорний майданчик – з цього вийде компанія, здатна заробляти гроші, – переконаний Олексій Сальніков.

За його словами, наразі на такому заробляють приватні підприємці, які приватизували держактиви з подібним майном на балансі, але держава має сама з цим впоратися.

«Звичайно, є багато дискусій щодо процедури створення таких компаній, органу управління тощо, – говорить керівник Миколаївського РВ. – Наразі у Фонді триває обговорення. Але усі згодні, що запуск цього проекту відкриє нові можливості як щодо реалізації управлінських рішень стосовно таких об’єктів, так і щодо поповнення державного бюджету».