A A A K K K

РВ ФДМУ по місту Києву звернулося до суду з позовною заявою про розірвання договору оренди Гостинного двору

Регіональне відділення Фонду державного майна по м. Києву звернулось до Господарського суду м. Києва з позовною заявою про розірвання договору оренди будівлі Гостинного двору, укладеного між РВ та ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація». Також РВ просить суд зобов’язати орендаря  повернути йому державне нерухоме майно – будівлю-пам’ятку архітектури «Гостинний двір» загальною площею 9433 м2. Причиною стало невиконання орендарем умов договору оренди.

Відповідний договір було укладено 18 березня 1994 за №149.  Згідно з ним (пункт 4.2) орендар брав на себе повну відповідальність за збереження пам’ятки архітектури «Гостинний двір» та утримання будівель в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.

Відповідно до акту обстеження вищезазначеного державного нерухомого майна від 10.12.2015 (проводилось на підставі наказу від 07.12.2015 № 1663 посадовими особами РВ), було встановлено, що жодних будівельних робіт на орендованому об’єкті не проводилось. В акті зафіксовано відсутність настилу даху будинку, вікон та дверей будівлі, зовнішнього та внутрішнього оздоблення будівлі, а також часткове (мінімальне) підтоплення підвальних приміщень.

З огляду на допущені орендарем порушення пункту 4.2 договору оренди від 18.03.1994 № 149, зафіксовані в акті обстеження від 10.12.2015,  Регіональним відділенням Фонду державного майна України по місту Києву направлено на адресу Відповідача Пропозицію від 17.12.2015 про дострокове розірвання договору оренди. Зазначений лист РВ було повернуто із відміткою відділення поштового зв’язку «за закінченням встановленого строку зберігання».

Враховуючи  це, договір оренди від 18.03.1994 № 149 підлягає розірванню за рішенням суду, і за наслідками його припинення Відповідач зобов’язаний негайно повернути орендоване державне нерухоме майно РВ Фонду по місту Києву

Слід зазначити, що протягом останнього часу до Фонду державного майна надходили і надходять численні звернення народних та місцевих депутатів, журналістів та громадськості про неналежне утримання  та навіть  можливе знищення архітектурної пам’ятки «Гостинний двір» його орендарем.  

Здійснюючи функції контролю за орендованим майном, РВ ФДМУ по м. Києву за встановленою законодавством процедурою неодноразово зверталось до орендаря з питанням про проведення ремонтних робіт та вжиття заходів зі збереження пам’ятки архітектури – будівлі «Гостинний двір», а також про  доцільність здійснення консерваційних робіт на період оформлення необхідних дозвільних документів. Зокрема, листом від 20.05.2015 № 30-07/5134 Регіональне відділення попередило компанію Укрреставрація про дострокове розірвання договору оренди у разі нездійснення нею комплексу заходів з консервації будівлі.

Фонд державного майна сподівається на те, що суд підтримає його позов, і державне майно буде повернуто РВ ФДМУ по м. Києву для прийняття подальших управлінських рішень, покликаних забезпечити збереження та відновлення пам’ятки архітектури.