A A A K K K

Дмитро Сенниченко: Держава жорстко реагуватиме на спроби перешкоджанню залученню інвестицій в Україну

Фонд державного майна України разом з правоохоронними органами зупинив спробу встановлення контролю над стратегічним державним підприємством, АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

17 квітня колишній менеджмент державної компанії АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» намагався незаконним шляхом захопити контроль над стратегічним об’єктом держави.  Звільнене у березні керівництво на чолі з Олександром Гладушко несанкціоновано проникло в офіс компанії, посилаючись на незаконну ухвалу Господарського суду міста Києва у справі №910/4940/20, і розпочало імітацію виконання своїх службових обов’язків.

НАБУ вже розслідує справи по відношенню до попереднього керівництва щодо нанесення збитків на суму близько 13 млн доларів США. Раніше також відбулося затримання колишнього в.о. голови правління ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», начальника відділу продажів і маркетингу ПАТ «ОГХК» та екс-заступник директора ДП «ОГХК». Обвинувальний акт стосовно двох осіб скеровано до суду та накладено арешт на нерухоме майно, кошти обвинувачених і кошти, що зберігаються на банківських рахунках компанії-посередника та інших пов’язаних компаній.

Фонд державного майна України направив заяви щодо сьогоднішніх неправомірних дій по відношенню до АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» в Службу безпеки України, скаргу щодо дисциплінарного проступку судді Зеленіної Н.І до Вищої ради правосуддя України, заяву про вчинення кримінального правопорушення до Державного бюро розслідувань та звернення щодо спроби рейдерського захоплення АТ ОГХК в Офіс протидії рейдерству Міністерства юстиції України.

В результаті сьогоднішніх подій, Фонд державного майна України разом з правоохоронними органами забезпечив збереження держаного контролю над підприємством. Т.в.о Голови правління, перший заступник голови правління Пітер Девіс та заступник Голови Фонду Сергій Ігнатовський знаходилися в епіцентрі сьогоднішніх подій.

«Фонд державного майна України буде оскаржувати у встановленому порядку ухвалу Господарського суду міста Києва, оскільки вона є абсолютно незаконною і суперечить чинній судовій практиці. Сподіваємося, що найближчим часом правоохоронні органи дадуть адекватну оцінку цій ситуації, а також діям судді та колишнього менеджменту компанії, який намагається незаконно нею керувати», – підкреслив голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко.

Голова Фонду державного майна України підкреслив: «Один з основоположних принципів роботи Фонду державного майна – це неухильна підготовка визначених до приватизації компаній та забезпечення залучення інвестицій в Україну.  ОГХК – важливе підприємство, яке знаходиться під особливим контролем. У Фонді не допустять повернення до управління компанією керівництва, яке довело свою нездатність виконувати посадові обов'язки й захищати інтереси держави при їх виконанні. Завдані збитки державі й українцям в розмірі 12,87 мільйонів доларів США – яскравий доказ. Дії звільненого керівництва на підприємстві є нічим іншим, як спробою незаконно захопити контроль над державним активом для відновлення ліквідованих Фондом корупційних схем і отримання особистої вигоди від них».

ВАЖЛИВО: уся інформація щодо діяльності ОГХК тимчасово публікуватиметься на офіційному сайті Фонду державного майна України, оскільки доступ до сайту компанії та офіційної Facebook сторінки ОГХК заблоковано колишнім менеджментом.