A A A K K K

Дмитро Сенниченко презентував Програму сталих інвестицій 2020

6 лютого Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко презентував програму сталих інвестицій та детальний план приватизації.

Презентація була присвячена питанням залучення стратегічних інвесторів в Україну, шляхом системної та ефективної роботи з підготовки об'єктів державної власності до приватизації. Голова ФДМУ Дмитро Сенниченко представив результати роботи Фонду, його співпраці із зарубіжними партнерами в питаннях підвищення прозорості приватизації.

Під час свого виступу Дмитро Сенниченко розповів про запланований графік проведення аукціонів, об'єкти великої приватизації, якими зацікавились закордонні інвестори та старт роуд-шоу для залучення іноземного капіталу в економіку України. 

«На п’яти об’єктах великої приватизації розпочата робота інвестиційних радників, які здійснюють комплекс заходів із забезпечення конкурентної, прозорої та максимально ефективної приватизації, що залучить саме тих інвесторів, які готові вкладати кошти у технологічну модернізацію підприємств і бути соціально відповідальними. Надходження від приватизації у 2020 році заплановані на рівні 12 млрд грн», – підкреслив Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко. 

Стосовно реалізованих проектів, Дмитро Сенниченко розказав, що протягом вересня-грудня 2019 року до ФДМУ передано на приватизацію 530 об’єктів державної власності, це є рекордним показником за роки незалежності. Станом на сьогоднішній день відбувається аудит державних підприємств, оздоровлення фінансової та кадрової ситуації на підприємствах, що сприятиме підвищенню їх інвестиційної привабливості. 

Дмитро Сенниченко презентував результати роботи нової команди ФДМУ та зазначив, що з її приходом розпочалася принципова трансформація інституції, а також підходів до управління державними активами, їх оцінки і проведення приватизації. Керівництво Фонду розпочало ліквідацію корупційних схем на державних підприємствах, існування яких десятиріччями стримувало приватизацію цих підприємств та призводило до накопичення кризових явищ у багатьох галузях національної економіки. Одним із яскравих прикладів є затримання у лютому 2020 року детективами НАБУ осіб, які пропонували хабар Голові ФДМУ за зміну менеджменту Одеського припортового заводу. Ця подія показала, що епоха корупції добігла кінця. 

Одним зі складових антикорупційної політики Фонду стало підписання меморандуму про взаємодію з міжнародною неурядовою організацією Transparency International Ukraine, що підвищить довіру потенційних інвесторів до проведення приватизації. Разом з Transparency International Ukraine ФДМУ створив Офіс сталих інвестицій, який буде здійснювати експертну підтримку діяльності Фонду і буде консультативно-дорадчим органом при ФДМУ.

За підсумками IV кварталу 2019 року Фондом державного майна України було забезпечено надходження до державного бюджету від малої приватизації у сумі 278 млн грн. Ця сума складає 52% усіх надходжень від малої приватизації за 2019 рік.

Команда ФДМУ продовжує роботу із вдосконалення нормативно-правової бази, яка регламентує процеси управління державними підприємствами, оцінки майна, оренди, приватизації, виконання інвестиційних договорів. Фонд державного майна України подолав бар’єри, які стримували приватизаційні процеси.

Дмитро Сенниченко анонсував запуск оновленого сайту privatization.gov.ua, на якому можна буде отримати повну інформацію про об'єкти приватизації. 

Також, з 1 лютого 2020 року ФДМУ надає відкриту онлайн платформу для реалізації прав громадян на безоплатний сервіс при здійсненні операцій з нерухомістю. Фонд державного майна розробляє проекти із вдосконалення правил гри на ринку оцінки нерухомості. Окрім того, ФДМУ вніс свої пропозиції щодо змін у Закони України «Про управління об'єктами державної власності», «Про акціонерні товариства», «Про Фонд державного майна України», Господарський кодекс України, Податковий кодекс України.

Презентація за посиланням:  http://bit.ly/3727l8L