A A A K K K

Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів після приватизації модернізувався та зберіг штат

Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів, заснований ще у 20-х роках минулого століття, працює майже сто років. Його відносно нові корпуси звели ще у 80-х роках. 

Як розповідала перед приватизацією його директорка, понад 30 років тому комбінат був інноваційним і його потужності використовували сповна. Та 2021 року, коли ФДМУ почав приватизацію об'єкта, він скоріше став радянським спадком і знаходився у занедбаному стані, деякі приміщення були частково зруйновані. Комбінат потребував інвестора, повну модернізацію, а не придбання окремої техніки чи точкового ремонту. 

2020 року, до приватизації, заклад отримав прибуток 2,2 млн грн. Водночас він мав мільйонні борги. На кінець 2020 року лише заборгованість за заробітною платою досягала 870 тис. грн, а перед бюджетом – майже 290 тис. грн. Діяльність комбінату була затратною, а працювати повноцінно він не міг. Наприклад, кілька років перед приватизацією не функціонував потужний млин, тому що цей напрямок не витримував конкуренції із приватними виробниками. 

Навесні 2021 року ТОВ «Епіцентр К» придбав комбінат за 227 млн грн (при стартовій ціні 187 млн грн). Разом із ПДВ сума продажу склала 272,5 млн грн. 

Перед приватизацією керівниця комбінату Надія Ковбасюк розповідала, що ідеальним інвестором для підприємства буде той, що має на Хмельниччині банк землі та займається аграрною діяльністю в регіоні. Так і сталося. Половина земельного фонду «Епіцентр Агро» (частини «Епіцентр К») знаходиться саме в Хмельницькій області. Компанія має потребу в повноцінному використанні потужностей комбінату. 

Працівники комбінату, особливо ті, що працювали на ньому десятиліттями, перед приватизацією насторожено ставилися до перспектив його продажу. Та побоювання понад 120 співробітників не виправдалися. Нові власники повністю зберегли робочі місця, як того вимагали умови договору, та працюють над розвитком комбінату. Це відкриває можливості для розширення штату. 

«Епіцентр К» активно модернізує придбане підприємство. Серед найпомітнішого, інвестор побудував новий автоприйом, дві ферумівські сушарки, будівлю відгрузки зерна в вагони з автоматичною вагою вагонів тощо.

Нові власники вдихнули життя у Дунаєвецький комбінат хлібопродуктів і нарешті одне із найпотужніших підприємств України в цьому напрямку реалізує свій потенціал.