A A A K K K

Фонд державного майна послабив обмеження щодо продовження без аукціону чинних договорів оренди, які продовжуються вперше

Фонд державного майна частково скасував обмеження по строках, на які продовжуються договори оренди державного майна без аукціонів на перехідний період. 

Так, зокрема, Фонд дозволив збільшувати строк продовження договорів оренди, які були продовжені після 4 листопада 2019 року вперше на строк 12 місяців, на той строк, на який такі договори були укладені, за умови, що він не перевищує 5 років. Окрім того, договори оренди, що продовжуються вперше і внаслідок цього продовжуються без аукціону, можуть бути продовжені на строк, на який вони були укладені, але не більше ніж на
5 років.

До слова, з 4 листопада 2019 року діє наказ Фонду №1075 «Про деякі питання продовження договорів оренди на новий строк», згідно з яким регіональні відділення Фонду, як орендодавці державного майна, були зобов’язані під час продовження договорів оренди на новий строк пропонувати орендарям інший строк, ніж той, що був передбачений договором, що продовжується, зокрема на
1 рік.

Фонд видав цей наказ з метою забезпечити реалізацію орендної політики, передбаченої новим Законом про оренду, що набув чинності 27 грудня 2019 року. Ця політика, у розумінні Фонду, полягає в тому, щоб забезпечити встановлення ринкових ставок оренди за чинними договорами оренди внаслідок їх продовження на електронних аукціонах.

Закон про оренду передбачав, однак, що під час перехідного періоду чинні договори продовжуються за законодавством, що діяло до набуття чинності Закону, тобто без проведення аукціонів. На думку Фонду, чим більше договорів оренди продовжувалися б поза аукціонами в перехідний період, тим меншою мірою адміністрування орендних відносин за старими правилами у перехідний період відповідало би новій орендній політиці держави. З метою зменшити негативний вплив перехідного періоду на реалізацію державної політики у сфері оренди, Фонд ухвалив рішення скоротити до 1 року строки, на які під час перехідного періоду можуть продовжуватися чинні договори оренди поза аукціонами. 

Разом з тим Фонд констатує, що перехідний період виявився тривалішим, ніж це очікувалось. Наразі ухвалення необхідних для виконання закону про оренду нормативно-правових актів, зокрема, нового Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, з якими законодавство пов’язує закінчення перехідного періоду, затримується. В тому числі і через запроваджений в країні карантин. Внаслідок цієї затримки зростаюча кількість орендарів не має розуміння, в якому порядку і на який строк будуть продовжені їхні договори оренди. 

З метою зменшити негативний вплив цієї невизначеності на діяльність орендарів, чиї договори закінчуються під час перехідного періоду, і з огляду на те, що кількість таких орендарів щодня збільшується, Фонд ухвалив рішення послабити певні обмеження, запроваджені в наказі №1075.

Із повним текстом наказу, та змінами, що були внесені, можна ознайомитись за посиланням:
наказ Фонду від 04.11.2019 № 1075 (зі змінами).