A A A K K K

НАБУ викрило корупційну схему з завдання 93 млн грн збитків ОПЗ

5 березня 2020 року детективи НАБУ повідомили чотирьом особам про підозру у завданні 93,3 млн грн шкоди АТ «Одеський припортовий завод». 

Двох посадовців «ОПЗ» затримано. Наразі вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу. Щодо решти двох підозрюваних, то наразі їхнє місцезнаходження не встановлено. Також детективи НАБУ вчиняють необхідні слідчі дії для встановлення інших учасників корупційної схеми. 

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року. Розслідування наведених фактів НАБУ та САП здійснюють із жовтня 2016 року.

Йдеться про:

– довірену особу народного депутата України VIII скликання, яка виступила організатором схеми;

– заступника директора АТ «Одеський припортовий завод»;

– начальника відділу АТ «Одеський припортовий завод»;

– власника компанії-нерезидента-учасниці корупційної схеми.

Дії всіх чотирьох осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко прокоментував подію: «Одним з головних завдань Фонду є контроль за прозорим веденням операційної діяльності на державних підприємствах, яка має відповідати всім чинним нормам законодавства. Для підвищення інвестиційної привабливості, проведення успішної приватизації і залучення стратегічних інвесторів Фонд проводить кадрові, фінансові та виробничі аудити державних підприємств».

«Ми будемо припиняти будь-які спроби використовувати службове становище для особистого збагачення. Інтереси держави повинні і будуть дотримуватися на кожному етапі підготовки до приватизації. Ми вважаємо за необхідне провести об’єктивне розслідування усіх "білих плям” та сумнівних оборудок, які мали місце на ОПЗ. Тільки при повній ліквідації корупції на всіх рівнях підприємства ми зможемо залучити інвестора на завод, забезпечити безперебійне виробництво і зберегти робочі місця», – підкреслив Дмитро Сенниченко.

Нагадаємо, що Фондом державного майна України постійно ведеться робота націлена на викорінення корупційних схем на державних підприємствах, наприкінці січня 2020 року НАБУ провело затримання групи осіб, які намагалися дати хабар Голові ФДМУ Дмитру Сенниченку у розмірі 5 млн дол США за проведення «потрібних» кадрових змін на ОПЗ і лобіювання інтересів певних постачальників газу для підприємства.