A A A K K K

Переможець конкурсу з продажу Івано-Франківського ЛРЗ постраждав від неправомірних дій тих, хто не зацікавлений у його прозорій приватизації

Окружний адміністративний суд м Києва забезпечив позов фізичної особи до КМУ та ФДМУ шляхом заборони Фонду вчиняти будь-які дії щодо підготовки, організації та проведення конкурсу з продажу 99,5% акцій ПрАТ «Івано-Франківський локомотиворемонтний завод».

Зважаючи на це, після завершення конкурсу приватизаційна комісія з продажу акцій підприємства одноголосно прийняла рішення не затверджувати його результати. Не оголосивши переможця конкурсу, Комісія обговорила питання про необхідність оголошення нового конкурсу в найкоротші терміни, для чого прийняла рішення про затвердження його умов. Вони, як і початкова ціна пакета 33,9 млн грн., – аналогічні тим, за якими відбувався перший конкурс.

Участь у конкурсі брав один учасник - міська рада Івано-Франківська.

Як зазначив заступник Голови Фонду держмайна Юрій Нікітін, звертаючись до представників місцевого самоврядування, всі розуміють, яке велике значення для регіону має локомотиворемонтний завод, і прозора приватизація сприяла б створенню нових робочих місць, розвитку самого підприємства, збільшенню податкових надходжень до бюджету.

«Ви сьогодні прийшли на конкурс і ви щиро вболіваєте за долю підприємства, за те, щоб приватизація мала у тому числі соціальний ефект. Сподіваємося, що міська рада візьме участь і в наступному конкурсі, а Фонд зробить усе можливе, щоб убезпечити його від подальших судових заборон, врахувавши досвід проведення першого конкурсу», – зазначив він.

07.07.2017 Фондом подано апеляційну скаргу на вищезазначену ухвалу.

Івано-Франківський локомотиворемонтний завод – одне з небагатьох у переліку Фонду, яке виставляється на продаж уперше. Заявки на участь у конкурсі подало два претенденти, однак один з них так і не прибув на нього. Ймовірною причиною цього є судові рішення про заборону приватизації, які супроводжували конкурс з самого його початку. Фонд вжив усіх заходів, аби добитися скасування цих рішень, однак на час проведення конкурсу зявилося вищезгадане рішення Адміністративного суду Києва.

Комісія визнала, що сумнівно з юридичної точки зору приймати рішення про визначення переможця конкурсу за наявності судових заборон. Крім того, це призвело до відсутності конкуренції серед покупців.

Комісія дійшла до висновку, що підприємство за сприятливих умов може привернути увагу більшої кількості покупців і бути проданим на конкурсі за умов конкуренції. А це збільшить надходження до бюджету та підвищить відповідальність покупця за саме підприємство.

Трансляція конкурсу та засідання конкурсної комісії – див ТУТ