A A A K K K

Понад 4 млрд грн отримав держбюджет з моменту відновлення малої приватизації

Понад 4 млрд грн отримав держбюджет від продажу державного майна з моменту відновлення малої приватизації у вересні 2022 року.

За рік команда ФДМУ знайшла нових власників для 439 збиткових державних активів. В середньому майже 5 підприємців змагаються за кожен актив – загалом в приватизації взяли участь понад 2000 українських бізнесменів.

Нові власники, окрім переможних сум, мають сплатити 960 млн грн боргів підприємств перед працівниками та бюджетом, а також 680 млн грн ПДВ (20% від переможних пропозицій на аукціонах).

Серед найбільших активів, які продав ФДМУ:

  • Готель «Ермітаж» у Києві – 311 млн грн

  • ДП «Укроборонресурси» у Києві – 210 млн грн

  • ДП «Рівнеторф» – 205 млн грн

  • Морський порт «Усть-Дунайськ» – 201 млн грн

  • АТ «Львівський ювелірний завод» – 185 млн грн.

В найближчих планах малої приватизації – пошук нових власників для декількох десятків державних активів. Наприклад, ФДМУ оголосив торги з продажу Зарубинського спиртзаводу (стартова ціна 245,4 млн грн, аукціон запланований на 2 жовтня), «Волиньторфу» (190,2 млн грн, 6 жовтня), Нігинського кар’єру (26,5 млн грн, 5 жовтня) тощо.

«Рішення відновити малу приватизацію виявилось на 100% виправданим – нам вдалося залучити 4 млрд грн для підтримки Сил оборони та створити можливості для розвитку бізнесу. Сьогодні перед нами стоїть ще більший виклик – продаж активів великої приватизації та санкційного майна. Це дозволить залучити міжнародні інвестиції та отримати ще більше коштів для бюджету», – зазначає в.о. Голови ФДМУ Олександр Федоришин.