A A A K K K

Робоча зустріч з командою SOERA: нові спільні цілі для підвищення спроможності ФДМУ

Віталій Коваль, Голова Фонду державного майна України, провів робочу зустріч з представниками Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Проєкту SOERA на чолі з Джонатаном Сімоном.

Сторони обговорили подальші кроки з посилення інституційної спроможності Фонду в умовах скорочення державного апарату та масштабних завдань, які стоять перед ФДМУ.

«Хочу подякувати всій команді SOERA за щоденну співпрацю, завдяки якій ми йдемо в активну фазу реалізації спільних проєктів», - зазначив Голова ФДМУ Віталій Коваль. «Ми не зможемо зробити ті зміни, які дуже потрібні для країни, без підтримки таких партнерів, як USAID. Разом ми зможемо знайти внутрішні резерви та зробити ФДМУ більш спроможним».

Наразі Фонд активно співпрацює з SOERA у реалізації нового проєкту Land Bank з оренди сільськогосподарських земель, що знаходяться у державній власності. Команда Фонду вже опрацьовує 110 тисяч гектарів землі для його втілення. Для цього проводиться моніторинг 3 тисяч земельних ділянок на предмет обтяжень та ризиків, які можуть негативно вплинути на реалізацію проєкту.

Також цьогоріч стартує велика приватизація, отже на аукціони будуть виставлятись об’єкти з балансовою вартістю від 250 млн грн. Такі активи потребують особливої правової та комунікаційної підтримки. В тому числі через потенційний інтерес з боку міжнародних інвесторів. Фонд розраховує на співпрацю, щоб підсилити технічну і маркетингову складову підготовки таких об’єктів до приватизації.

Третій напрямок, який є новим для Фонду та потребує підтримки з боку партнерів – міжнародне майно України. Зокрема, йдеться про активи Чорноморського морського пароплавства. Це – десятки кораблів по всьому світу, які наразі перебувають у судових процесах. Фонд розвиває цей напрям та потребує посилення міжнародної юридичної експертизи для успішної боротьби за активи України за кордоном.

Довідково. Проєкт USAID/UKaid «Діяльність у рамках реформи державних підприємств України» (SOERA) спрямований на підтримку України у плануванні та просуванні важливих реформ для державних і комунальних підприємств, а також надання допомоги державному сектору економіки у воєнний і повоєнний період відбудови.