A A A K K K

У держбюджеті на 2024 рік закладено 4 млрд грн надходжень від приватизації

У наступному році Фонд держмайна має забезпечити надходження до державного бюджету від продажу об’єктів приватизації на рівні 4 млрд грн. 

“Сьогодні у Фонді вже створені аукціонні комісії для визначення стартових цін та умов продажу по 15 об’єктах великої приватизації. В подальшому умови продажу та стартові ціни будуть затверджуватись Урядом і лише після цього розпочнеться оголошення аукціонів. Задача Фонду – визначити справедливу стартову ціну, закласти в умови орієнтири на подальший розвиток підприємств та забезпечити прозорість проведення аукціонів”, – говорить Сергій Симонов, заступник Голови Фонду держмайна. 

В ТОПі майбутніх пропозицій:

  • ОГХК 

  • Демурінський ГЗК (санкційний актив);

  • Центренерго;

  • ОПЗ;

  • Готель Україна;

  • Ocean Plaza (санкційний актив);

  • Індар;

  • Уманський лікеро-горілчаний завод.

“Продаж хоча б одного з цих обʼєктів суттєво наблизить нас до виконання плану наджоджень на 2024 рік. Крім того, прихід приватних інвесторів на ці підприємства – це можливість залучити зовнішнє фінансування для модернізації та осучаснення технологій, вихід на нові ринки збуту, поліпшення економічного стану активів та позитивний вплив на економіку країни в цілому”, – акцентує Сергій Симонов.

Протягом наступного року триватиме і продаж об’єктів малої приватизації – заплановано провести понад 300 аукціонів. Мінімальні надходження від малої приватизації у 2024 році прогнозуються Фондом на рівні 1 млрд грн. 

Оскільки ще не всі держактиви передані в управління Фонду, він звернувся до 105 уповноважених органів щодо необхідності надання пропозицій для включення цих об’єктів до переліку приватизації у наступному році. Чотирнадцять з них вже запропонували тридцять шість об'єктів нерухомого майна. Фонд очікує, що таких пропозицій буде ще більше. 

Нагадаємо, що за підсумками 10 місяців 2023 року аукціони з продажу об’єктів малої приватизації принесли держбюджету вже майже 3 млрд грн надходжень. Крім цих грошей, держава додатково отримала ПДВ в розмірі 0,5 млрд грн та погашення новими власниками накопичених боргів.