A A A K K K

Верховна Рада України розгляне закон про приватизацію в четвер, 9 листопада

Закон про приватизацію державного майна депутати розглянуть в четвер першим питанням.

Про це повідомив керівник Фонду державного майна Віталій Трубаров на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, закон про приватизацію чекають як інвестори, так і держава вцілому, адже він запроваджує прозору, конкурентну і всім зрозумілу процедуру продажу державного майна.

«Сьогодні існує 7 різних законів, які змушують інвестора чекати роками завершення передприватизаційної роботи. Новий закон чітко встановлює 11 місяців для об’єктів великої приватизації і 5 місяців для малої. Якщо підприємство за останній рік перейшло вартість активів у 250 млн. гривень - це об’єкт великої приватизації, який продаватиметься із залученням радника, все, що менше - це мала приватизація, яка відбуватиметься виключно на електронних платформах»,- зазначає керівник Фонду держмайна Віталій Трубаров.

Віталій Трубаров говорить про важливість залучення до приватизації радників – це відомі аудиторські компанії, які мають беззаперечний авторитет на ринку і висновкам яких довірятимуть міжнародні інвестори. «Як приклад, ми для продажу «Центренерго» на конкурсі відібрали польський філіал компанії Ernst & Young»,– акцентував Віталій Трубаров.

«Велика приватизація проходитиме за такої процедури: визначається об’єкт продажу, потім на конкурсі обирається радник, який готує фінансову модель підприємства, формує пропозицію початкової ціни, шукає інвесторів. Після цього Фонд встановлює стартову ціну та умови продажу і передає їх на затвердження в Кабмін. Потім оголошується прийом заявок, проходить перевірка учасників і проводиться аукціон»,–розповів Віталій Трубаров.

Віталій Трубаров зазначає, що новий закон запроваджує лише два способи продажу - це аукціон і викуп об’єктів приватизації в тому разі, якщо на момент прийняття закону майно вже перебувало в оренді.

«Ми скасовуємо 5 можливих варіантів продажу, натомість залишаємо фактично один - це аукціони. Норма про викуп застосовуватиметься лише для вже орендованих підприємств, оскільки це передбачено в договорах, але це будуть одиничні випадки»,- зауважив Віталій Трубаров.

Віталій Трубаров також наголошує, що новий закон встановлює граничну межу оскарження приватизації. «3 роки дається на оскарження продажу, якщо за цей час порушень не виявлено, то в подальшому переглядати результати конкурсу закон забороняє. Це захист інвестора», - повідомив Трубаров.

Керівник Фонду держмайна також наголосив на повній забороні брати участь у приватизації для Російської Федерації, як країні агресору. «Закон чітко забороняє російським компаніям, чи компаніям, які мають російський капітал брати участь у приватизації. Закон дає можливість перевірити кінцевих бенефіціарів»,- зазначив Віталій Трубаров.

Керівник Фонду держмайна також наголошує, що закон передбачає внесення інвестором, який виявив бажання взяти участь у торгах, 5 відсотків банківської гарантії, яка не повертається. «Це один із запобіжників від недобросовісних гравців. 5 відсотків для об’єктів великої приватизації це велика сума, аби просто брати участь в конкурсі»,- говорить він.