A A A K K K

Завершено розслідування розпочате за заявою Дмитра Сенниченка про пропозицію йому 5 мільйонів доларів хабара

21 квітня НАБУ і САП завершили розслідування щодо осіб викритих під час надання частини з обіцяних 5-ти мільйонів доларів хабара Голові Фонду державного майна України, який сповістив правоохоронців про отриману злочинну пропозицію. Невдовзі, після ознайомлення з матеріалами слідства, справу скерують до Вищого антикорупційного суду.  

«Переді мною стоїть головне завдання – залучення сталих інвестиції та прозора приватизація, і це дорівнює: боротьба з корупцією. В кожному державному підприємстві, яке передано в Фонд на приватизацію існувала системна корупція, що пронизала ці підприємства наскрізь. Очищення об’єктів приватизації від корупційних схем зустрічає запеклий спротив. Негідники, що фактично грабують народ України і під час війни і під час пандемії використовують весь рейдерський інструментарій та інформаційні атаки. Але коли органи влади єдині та безкомпромісно націлені на результат, то і бажання чинити супротив у корупціонерів пропадає», – заявив Голова Фонду Дмитро Сенниченко.

Голова  Фонду державного майна України підкреслив: «Швидке завершення слідства НАБУ справи про хабарі на ОПЗ сподіваюся також стане уроком для всіх, хто ще не зрозумів серйозність намірів нової влади та намагається ще хапатися за державне майно як за своє власне на ОГХК, Електроважмаш та інших державних підприємствах. Реальна боротьба з корупцією – це найкращий сигнал для українських та міжнародних партнерів та інвесторів, які уважно слідкують за реформами в Україні та програмами залучення довгострокових інвестицій на принципах прозорості та відкритості».

Успішні розслідування правоохоронних органів та вироки суду будуть уроком для тих, хто не зрозумів серйозність намірів Президента та Уряду України викорінити корупцію.

Розслідування НАБУ та САП розпочали за заявою голови ФДМУ у листопаді 2019 року.

За результатами розслідування, дії затриманих підозрюваних кваліфіковані за ч.4 ст. 369 КК України («Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі»).

Так, підозрювані  в злочині запропонували голові Фонду державного майна України 5 млн дол. США неправомірної вигоди в обмін на призначення на посаду директора ПАТ «Одеський припортовий завод» (99,5% акцій належать державі) наперед визначеної особи. 

Дмитро Сенниченко одразу поінформував правоохоронців про це та взяв участь в операції по викриттю підозрюваних.

За задумом зловмисників, призначення визначеної ними особи на посаду керівника державної компанії могло допомогти налагодити співробітництво між заводом і низкою  приватних компаній, пов'язаних із ініціаторами корупційного злочину.

Підозрювані планували надавати неправомірну вигоду частинами впродовж року з моменту досягнення домовленостей. Проте, під час передачі першого траншу їх викрили детективи НАБУ. 

Відео: https://youtu.be/5IYPYFFfkII