A A A K K K

Демонополізація спиртової галузі триває: перші два активи в 2021 році на прозорих онлайн-аукціонах

В березні 2021 року в рамках демонополізації спиртової галузі відбудуться два онлайн-аукціони з приватизації окремого майна – Вишняківського та Дубов’язівського місць провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт».

4 березня відбудеться онлайн-аукціон з приватизації Вишняківського МПД ДП «Укрспирт» (спиртове виробництво). Об'єкт розташований в селі Вишняки Хорольського району Полтавської області, був заснований ще в 1776 році та модернізований в 2015-ому.

Підприємство володіє будівлями та спорудами загальною площею 9 357,8 м² серед яких: виробничі корпуси, матеріальні склади, адмінбудівлі, цехи, майстерні тощо. Загальна площа земельних ділянок – 8,8739 га. На підприємстві наявне технологічне обладнання в задовільному стані.

Стартова ціна активу складає 21 176 878 грн, а прийом заявок на участь в онлайн-аукціоні триватиме до 3 березня 2021 року.

11 березня відбудеться онлайн-аукціон з приватизації Дубов’язівського МПД ДП «Укрспирт». Об'єкт розташований в селищі міського типу Дубов’язівка Конотопського району Сумської області.

Підприємство володіє будівлями та спорудами загальною площею 11 263,9 м² серед яких: головні та виробничі корпуси, спиртосховище, цехи, майстерні, автогаражі, пилорама тощо. Загальна площа земельних ділянок – 44,7727 га.

Стартова ціна активу становить 33 796 715 грн, а прийом заявок на участь в онлайн-аукціоні триватиме до 10 березня 2021 року.

Демонополізація спиртової галузі розпочалася в 2020 році. За результатами прозорих онлайн-аукціонів державного бюджету має надійти близько мільярда гривень, а найголовніше – розпочалося формування нового ринку виробництва спирту.

Донедавна лише дві країни – Україна та Білорусь були єдиними державами з монополіями на виробництво спирту. За останні 10 років виробництво легального харчового спирту скоротилося в 4 рази, а частка тіньового обороту зросла з 10% (в 2007) до 55% (у 2019).

Прозора приватизація спиртових активів відкриває нові можливості як для країни, так і для учасників аукціонів. Інвестори разом з правом власності на об’єкти спиртової галузі отримують ексклюзивну можливість стати учасниками нового ринку виробництва спирту. Держава отримає надходження до бюджету, інвестиції в модернізацію виробництва, що перетворяться в нові робочі місця.

Фонд державного майна забезпечує якісну підготовку, організацію та проведення прозорих аукціонів, а також гарантує чесні та справедливі правила гри, однакові для всіх.

Детальніше про Вишняківське МПД та зберігання спирту ДП «Укрспирт» (спиртове виробництво): https://bit.ly/2Z1WytF

Детальніше про Дубов’язівське МПД та зберігання спирту ДП «Укрспирт»: https://bit.ly/36YoAuD