A A A K K K

На Рівненщині розповіли про відшкодування збитків під час агресії рф

22 травня 2023 року представники Регіонального відділення ФДМУ у Рівненській області провели онлайн захід для представників бізнесу, підприємців, підприємств-виробників та релокованого бізнесу на тему відшкодування збитків під час війни. Захід пройшов за участі Центра підтримки підприємців Дія.Бізнес у Рівному.

Під час заходу учасники ознайомилися з механізмом відшкодування збитків завданих економіці та бізнесу, заподіяною агресією рф. Присутніх проінформували про чинні нормативно-правові акти з оцінки, та звернули увагу на алгоритмі отримання  компенсації від шкоди та упущеної вигоди для подальшої підтримки, розвитку та відновлення бізнесу.

Для отримання відшкодування слід зробити фотоматеріали активів бізнесу, яким володіє суб’єкт господарювання, зібрати документи про право власності на майно та перевести їх в електронний вигляд, зібрати документи, що можуть прямо чи опосередковано підтверджувати вартість пошкодженого/знищеного майна (або для визначення упущеної вигоди), а також звернутися до МВС та ДСНС, адже вони складають акт руйнування/пошкодження майна із зазначенням причини.

Після цього слід виконати звіт з незалежної оцінки за участю суб’єкта оціночної діяльності.

«Це першочергові кроки для оцінки збитків завданих агресією рф, щоб згодом отримати компенсації в міжнародних судах», – зазначили під час заходу представники Фонду держмайна України.

Також присутніх ознайомили з процедурою самостійної фіксації збитків, зокрема про збір фактів руйнування/пошкодження майна у вигляді фото, відео, пояснень свідків та посадових осіб, а також матеріалів ЗМІ тощо. 

Наприкінці заходу присутнім надали контакти для консультативної допомоги з питань оцінки – бажаючі отримати консультації можуть звернутися до Департаменту оцінки майна і майнових прав Фонду держмайна за телефонами 044-200-36-43 та 044-200-32-95, або до Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях, за телефонами 0362-68-40-07 та 0362- 68-39-33.