A A A K K K

Підтримку підприємництва під час війни обговорювали на круглому столі у Запоріжжі

Про  механізми підтримки підприємництва Запорізькій області говорили на засіданні круглого столу, організованому Запорізькою торгово-промисловою палатою. Управління забезпечення реалізації повноважень у Запорізькій області РВ ФДМУ по Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях – серед запрошених спікерів.

Владислава Панасенко, керівниця Управління, розповіла, як Фонд державного майна України залучає інвестиції та наповнює Державний бюджет під час воєнного стану.

Зокрема, вона зупинилась на змінах в орендному законодавстві – скороченні строків підготовки об’єктів для передачі в оренду та проведення аукціонів, зменшенні навпіл авансового внеску, можливості скористатись електронно-цифровим підписом при укладенні договорів та поверненні п’ятирічного строку оренди.

Пані Владислава окремо відзначила активну позицію та сміливість запорізьких підприємців: «Це найсміливіші підприємці у світі, які незважаючи на близькість бойових дій та враховуючи неабиякі ризики, продовжують працювати на підтримку економіки, І ми бачимо це насамперед завдяки поданим заявкам про наміри взяти державне майно в оренду».

Приватизація державного майна у Запорізькій області через законодавчі обмеження поки стоїть на паузі. Проте спеціалісти Управління у Запорізькій області продовжують роботу з підготовки об’єктів до приватизації. Так, наразі до приватизації готують: пакети акцій Запорізького алюмінієвого комбінату (68%) та Інституту Титану (100%); єдиний майновий комплекс державного підприємства «Технічний центр ЗАЗАВТОТЕХНІКА»; а також нерухоме майно у Запоріжжі та Запорізькому районі.

Ще один напрям, на якому зупинилась Владислава Панасенко, – це підготовка активів колаборантів і російських олігархів до приватизації. Кошти від продажу санкційних активів підуть у Фонд ліквідації наслідків збройної агресії.

Для довідки. Круглий стіл був проведений у рамках проєкту «Експертні консультації», що реалізується в межах Програми із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського союзу.