A A A K K K

Начальник РВ ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях розповів про результати роботи РВ за 2023 та плани на 2024 рік

04 січня 2024 року начальник РВ ФДМУ по Львівській, Закарпатській та Волинській областях Микола Іщук провів брифінг на тему: "Хід приватизації на Львівщині. Підсумки роботи Регіонального відділення Фонду держмайна по Львівській, Закарпатській та Волинській областях за 2023 та плани на 2024 рік".

За підсумками 2023 року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях перерахувало до державного бюджету від приватизації – 782, 3 млн грн (без ПДВ). Зокрема, по Львівській області – 407,6 млн грн, Закарпатській – 51,4  млн грн,  Волинській – 323,3 млн грн).
За обсягом приватизаційного доходу Львівщина є лідером в Україні з показником у 407, 6 млн грн.
Про це повідомив начальник Регіонального відділення ФДМУ Микола Іщук.
 
Торік Регіональне відділення оголошувало – 179 приватизаційних аукціонів по Львівській, Закарпатській та Волинській областях, 106 - укладено договорів. В аукціонах  взяли  участь приблизно  1000  учасників.
Тільки у Львівській області за 12 місяців відбулось 66 успішних аукціонів. А це понад 15% від загальної кількості усі аукціонів в Україні.
«Такий результат цілком очікуваний, адже наш регіон економічно розвинений, з високим рівнем ділової активності», – зазначив Микола Іщук.
 
Завдяки конкуренції сумарно вартість активів зросла у 2,7 рази. Є приклади аукціонів, де ціна купівлі порівняно із стартовою зростала не в десятки, а в сотні разів. У деяких – конкуренція перевищувала 20 охочих придбати об'єкт. Проте часто в таких аукціонах стартова ціна була досить низькою – від кількох сотень до кількох тисяч гривень. 
 
Як пояснили під час брифінгу це зумовлено тим, що в Законі № 2468-IX від 28.07.2022 вказано: "на період дії правового режиму воєнного стану стартова ціна об’єкта приватизації визначається аукціонною комісією на рівні балансової вартості об’єкта (активів об’єкта) приватизації". 
 
Є десятки таких прикладів, ось деякі з них. Було двоє торгів із вартістю продажу активів понад 100 млн грн. 
У перших приватизували окреме майно Сторонибабського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт».  Він розташований у Золочівському районі. Будівлі підприємства та його майно продали за 142 млн грн (балансова вартість була 53 млн грн).
 
Предметом других торгів став майновий комплекс ДП «Готель «Власта». Це будівля площею 8,2 тис. м кв. У торгах взяли участь 23 учасника. Продали за 115 млн грн (балансова вартість близько 7 млн грн).
 
У 2024 році заплановані аукціони:
 
- ЄМК ДП «Львівський науково-дослідний  і  проектний  інститут «Львівбудм НДІпроект» (м. Львів, вул. Тернопільська, 10).
- ЄМК ДП «Проектно конструкторське технологічне бюро» (м. Львів, Данилишина, 4 (квітень аукціон).
- ЄМК ДП  «Роздільське гірничо-хімічне підприємство «Сірка» (м. Новий Розділ, вул. Гірнича,2).
- ЄМК ДП «Еконтрансенерго» (Яворівський р-н., с. Новий Яр).
 
«Стає очевидно: приватизаційні активи навіть з низькою стартовою ціною через поточні законодавчі вимоги можливо і потрібно продавати за ринковою вартістю»,- підсумував Микола Іщук.
 
Актуальні пропозиції щодо приватизації держмайна можна знайти на ресурсах Фонду державного майна в telegram — http://surl.li/mwtuw  або на сайті privatization.gov.ua. Детальніше про топові пропозиції оренди держмайна можна дізнатися підписавшись на телеграм-канали Оренда в Україні та електронну розсилку http://bit.ly/3jjSDQA  https://t.me/lviv_spfu