A A A K K K

На приватизацію виставлено контрольний пакет акцій ПАТ «Машинобудівне виробниче обʼєднання «Оріон»

Регіональне відділення ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях оголосило аукціон з приватизації контрольного пакета акцій ПАТ «Машинобудівне виробниче обʼєднання «Оріон». Аукціон відбудеться на майданчику Прозоро.Продажі 12 жовтня 2022 року. Стартова ціна – 7 420 784,16 гривень без урахування ПДВ. 

Детальніше про обʼєкт: https://bit.ly/orion_privatization.

 

До складу товариства входять 52 об’єкти нерухомості за адресами: 

  • м. Одеса, вул. Житомирська, 6 – адміністративні будівлі загальною площею 17 138 м²;
  • м. Одеса, вул. Болгарська, 71 – будівлі й споруди виробництва (5 416 м²);
  • м. Одеса, вул. Болгарська, 80 – будівлі й споруди виробництва (1 262 м²);
  • м. Одеса, вул. Степова, 9 – будівлі й споруди виробництва (15 407 м²);
  • м. Одеса, Миколаївська дорога, 142 – водна станція (289 м²).

Основний вид діяльності – оренда та управління власною чи орендованою нерухомістю. ПАТ має 75 договорів оренди строком до 31.12.2022 та один договір — до 30.04.2023. Водночас за 2021 рік дохід становить 7,6 млн грн, при цьому збиток ПАТ склав 10 млн грн.

«Держава має виконувати стратегічні функції, а не утримувати товариства, які “живуть” за рахунок оренди, – зазначив Олександр Славський, начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях. – Приватизація цього активу змінить життя цілого мікрорайону, що колись був депресивним, а наразі тут будуються житлові комплекси та зʼявляється нове життя.  Хоча здебільшого державне майно настільки занедбане, що туди не можна прийти і відразу запустити виробництво  чи будівництво. Та впевнений, що бізнес знайде вихід».
 

Історична довідка

Машинобудівне виробниче об’єднання «Оріон» було створено у 1973 році та спеціалізувалось на випуску компресорів для побутової холодильної техніки і транспортних засобів, а також торгового холодильного обладнання. Починаючи з 2004 року завод фактично не функціонує.

У жовтні 2021 року було приватизовано недобудовані корпуси заводу, в аукціоні взяли участь 6 учасників, а ціна виросла з 10 до 21 млн грн.

Довідково про процес приватизації

Об’єктом приватизації є пакет акції, а не майно товариства. Новий власник контрольного пакета акцій зможе змінити діяльність товариства, використовувати майно та оформити земельні ділянки.

Стартова ціна об’єкта приватизації формується на рівні балансової вартості нерухомого майна підприємства пропорційно до кількості акцій. Та під час торгів конкурентна боротьба формує ринкову ціну, адже переможцем визначається учасник, який зробив найвищу ставку під час торгів.

Інвестором може бути фізична або юридична особи, резиденти і нерезиденти. За винятком осіб, пов'язаних з державою-агресором та стосовно яких застосовано санкції.