A A A K K K

Другий виноробний завод продано в Одесі, ще два на черзі

1 лютого 2022 року успішно відбувся аукціон з приватизації єдиного майнового комплексу “Одеського заводу шампанських вин”, що знаходиться в Одесі на Французькому бульварі. В торгах взяли участь 7 учасників, стартова ціна об'єкта зросла у понад 2 рази — з 87 377 964 грн до 195 003 000 грн.

Регіональне відділення традиційно провело прес-тур по території Одеського заводу шампанських вин, який відвідало понад представники більше 10 одеських та українських ЗМІ. На брифінгу начальник Регіонального відділення ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський наголосив, що за умовами приватизації покупець зобовʼязаний укласти охоронні договори на памʼятку архітектури (а саме вʼїзну арку та головний корпус), а також забезпечити збереження видів діяльності з виробництва виноградних вин протягом 3 років й утримання захисної споруди. 

“Важливо, що завдяки повному розкриттю інформації і потенційні інвестори, і журналісти, і всі бажаючі могли ознайомитись з усіма документами активу. Жодних неочікуваностей чи “підводних каменів” – все видно до старту аукціону. Всі деталі, умови, склад майна, договори оренда й все інше описано на сайті www.privatization.gov.ua, а у віртуальній кімнаті даних містяться всі документи”, – прокоментував Олександр.

Після оглядової екскурсії журналісти могли долучитись до онлайн-перегляду аукціону, який відбувався на офіційній Facebook-сторінці  та у приміщення Регіонального відділення. До трансляції долучився Олексій Соболєв, директор ДП “Прозоро.Продажі”, який прокоментував процедурні аспекти проведення онлайн-аукціонів. Запис трансляції можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3sgdk6n

За результатами аукціону Олександр Славський наголосив на тому, що аукціон є кульмінаційним, та не останнім етап приватизації:

“Переможець аукціону має 10 днів, щоб підписаний протокол аукціону, в якому задокументовано переможця аукціону та учасника, який посів друге місце. Протягом цього часу ми перевіряємо, чи відповідає переможець вимогам закону: у потенційного покупця повністю розкрита структура власності — тобто він не зареєстрований в офшорних зонах, і не пов’язаний із державою-агресором”.

Минулоріч, а саме 14 вересня, відбувся аукціон з приватизації ЦМК “Одесавинпром”, що розташований також на Французькому бульварі в Одесі. За обʼєкт змагалось 12 учасників, а ціна зросла до 234,9 мільйонів гривень. Вже у листопаді покупець переказав кошти у державний бюджет.

В Одеській області до аукціонів з приватизації готуються ще Котовський та Ізмаїльський виноробні заводи, які наразі перебувають в оренді. За словами Олександра, продаж винзаводів на аукціоні є справедливим рішенням: підприємці стануть реальними власниками, а в бюджет надійде конкурентна ціна за майно. Без ілюзій, що держава досі виготовляє вино.