A A A K K K

На аукціоні ціна контрольного пакета акцій в Одесі зросла до 220 млн грн

.12 жовтня 2022 року відбувся аукціон з приватизації контрольного пакету акцій ПАТ «Машинобудівне виробниче обʼєднання «Оріон». В торгах взяли участь 9 учасників, стартова ціна об'єкта зросла у майже
30 разів — з 7,4 до 220 мільйонів гривень.

До складу товариства входять 52 об’єкти нерухомості за адресами:

  • м. Одеса, вул. Житомирська, 6 – адмін.будівлі загальною площею 18206 м²;
  • м. Одеса, вул. Болгарська, 71 – будівлі й споруди виробництва (5 416 м²);
  • м. Одеса, вул. Болгарська, 80 – будівлі й споруди виробництва (1 743 м²);
  • м. Одеса, вул. Степова, 9 – будівлі й споруди виробництва (15 918 м²);
  • м. Одеса, Миколаївська дорога, 142 – водна станція (289 м²).

Основний вид діяльності – оренда та управління власною чи орендованою нерухомістю. ПАТ має 75 договорів оренди строком до 31.12.2022 та один договір — до 30.04.2023. Водночас за 2021 рік дохід становить 7,6 млн грн, при цьомузбиток ПАТ склав 10 млн грн.

«Держава має виконувати стратегічні функції, а не утримувати товариства, які “живуть” за рахунок оренди, – зазначив Олександр Славський, начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях. – Приватизація цього активу змінить життя цілого мікрорайону, що колись був депресивним, а наразі тут будуються житлові комплекси та зʼявляється нове життя.  Хоча здебільшого державне майно настільки занедбане, що туди не можна прийти і відразу запустити виробництво  чи будівництво. Та впевнений, що бізнес знайде вихід».

Важливо, що аукціон є кульмінаційним, та не останній етап приватизації: переможець аукціону має підписати протокол про результати аукціону, оплатити лот і лише після цього – укласти договір купівлі-продаж. Якщо ж він відмовиться від об'єкта, то втратить можливість повернути гарантійний внесок, а це майже півтора мільйона гривень.