A A A K K K

Надходження до державного бюджету від приватизації держмайна в Одеській області збільшились у 60 разів – з 5 мільйонів минулого року до 317 мільйонів гривень станом на 24 грудня 2021 року

«Це надходження від приватизації ЦМК «Одесавинпром», недобудованих корпусів заводу «Оріон» та більша частина оплати Чорноморського експертно-технічного центру держпраці, а також очікуємо оплату за ремонтно-будівельної дільниці «Агрос», – наголосив Олександр Славський, начальник Регіонального відділення ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях. 

Вже у першому кварталі 2022 року мають відбутись два аукціони з приватизації колишніх науково-дослідних інститутів телевізійної техніки та проєктно-конструкторського інституту, а також готуємо до приватизації ряд виноробних заводів та малі порти.

Надходження до державного бюджету від оренди держмайна в Одеській області збільшились на 12% – з 300 мільйонів минулого року до 335 мільйонів гривень станом на 24 грудня 2021 року.

«Найбільші аукціони оренди традиційно відбуваються у портах. Ми аналізували дані аукціонів оренди: середня ціна квадратного метру у портах у 2021 році зросла на 17% – наразі становить 178 грн/кв.м., а у 2020 було 151 грн/кв.м.», – наголосив Олександр Славський. 

І додав, що найбільше за квадратний метр сплачують банки та оператори мобільного звʼязку, зокрема, заключені договори по 1429 та 1385 грн/кв.м.

Щодо конкуренції на аукціонах оренди  державного майна в Одеській області, то на тих аукціонах, де є конкуренція, ціна в середньому зростає у 33 рази. 

Найбільшим аукціоном оренди стали майданчики у Чорноморському морському торговельному порті. В аукціоні брали участь 6 учасників, а остаточна місячна орендна плата за результатом аукціону зросла в 10 разів – з 70 до 705 тисяч гривень. Також у 3 рази зросла ціна оренди бази відпочинку у с. Фонтанка – з 23 до 70 тисяч гривень на місяць.

Протягом листопада-грудня 2021 року в Одеській області було прийнято рішення по 120 обʼєктів, які не увійшли до статутного капіталу підприємств під час приватизації. Всього на обліку в Регіональному відділенні було 1213 обʼєктів. Для порівняння: за минулий рік було лише 9.

8 громад прийняли у комунальну власність житлові будинки, дитячі садки, дороги, лісосмуги та інші обʼєкти, які мають приносити користь жителям громад. Вперше було списано зруйновану інженерну інфраструктуру, житлові будинки, які є або зруйнованими, або мають приватизовані квартири. 

Ми також ведемо активні перемовини з усіма громадами, яким маємо передати всі обʼєкти позастатутного майна.