A A A K K K

Рекомендації учасникам аукціонів під час відключень електроенергії

На 8-му місяці повномасштабної війни, яку розпочала Росія проти України, російські окупанти почали завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі міст країни. Відтоді оператори мереж застосовують аварійні та віялові відключення електроенергії — почергові або погрупові від'єднання споживачів від електромережі, щоб зменшити навантаження на енергосистему.

Команда Прозоро.Продажі розказує, як працюють онлайн-аукціони, чи впливають на роботу системи відключення електроенергії та які можуть бути рекомендації учасникам аукціонів за таких умов. 

 

Як підготуватися учасникам до аукціону та врахувати ймовірність аварійного відключення електроенергії? 

Не відкладайте свою реєстрацію участі на останній день, зробіть все завчасно, коли є стабільне електропостачання. Реєстрація на торги передбачає обов’язкове завантаження певного переліку документів та оплату внесків. Завчасна підготовка дозволить вам уникнути можливих складнощів через відключення електроенергії та інтернету, якщо вони співпадуть з останнім днем подачі заявок на участь.   

Подбайте про наявність декількох девайсів для участі в аукціоні — ноутбук, комп'ютер, планшет або телефон, з яких можна брати участь у торгах та робити ставки. Зазначимо, що новий модуль аукціону Прозорро.Продажі працює в тому числі й на мобільних пристроях навіть за низької швидкості інтернету. Протягом кожного з трьох раундів учасник має три хвилини, аби зробити ставку. Така тривалість дозволяє зокрема перейти на мобільний інтернет за умови відключення мережі. 

Також ви можете брати участь у різних аукціонах одночасно в одному браузері — як з мобільного, так і на десктопі. Радимо також брати участь в аукціоні в одному основному браузері та тримати під рукою посилання для швидкого відкриття аукціону на іншому пристрої на випадок блекауту. При цьому подбайте про те, щоб ваше посилання для участі в аукціоні не отримали сторонні особи. 

В день проведення аукціону варто обрати локацію, яка забезпечена автономним живленням (генератором). Поцікавтесь про наявність генераторів у найближчому бізнес-центрі або ТРЦ. Це мінімізує ризики раптового відключення світла.  

Механіка аукціону в системі Прозорро.Продажі побудована так, що перевагу останнього ходу в раунді має учасник, який на етапі закритих цінових пропозицій запропонував найвищу ставку. Якщо через відключення мережі ви не змогли взяти участь у торгах, якомога вища ставка до початку аукціону підвищує ваші шанси на перемогу. 

Якщо під час аварійних чи віялових відключень ви не можете взяти участь в аукціоні, якомога раніше повідомте про це представника свого майданчика. 

Онлайн-аукціони відбуватимуться у державній електронній торговій системі навіть за умови блекауту по всій Україні.  

Тому учасникам радимо не відкладати подання закритих цінових пропозицій до останнього, щоб гарантовано зареєструватись для участі в аукціоні. А також зробити ринкову закриту цінову пропозицію на випадок, якщо у вас не буде змоги робити кроки на підвищення у раундах аукціону. Ця рекомендація працює для англійських трираундових аукціонів (аукціон на підвищення ціни) — таких аукціонів у системі майже 80%. 

Якщо у вас виникають запитання щодо роботи системи, аукціонів та роботи підприємства, звертайтеся за телефоном: +380 (68) 924 27 54 та за електронною адресою info@prozorro.sale.