A A A K K K

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ОЦІНОЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ!

Відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» (далі – Закон про оцінку) Фонд державного майна України (далі – Фонд) видає юридичним особам та фізичним особам-підприємцям документ дозвільного характеру – сертифікат суб’єкта оціночної діяльності.

Видача суб’єктам господарювання сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності є адміністративною послугою, яка надається Фондом згідно із Законом України «Про адміністративні послуги».

Повідомляємо, що відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову від 18.03.2022 № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» (далі – Постанова).

Відповідно до підпункту 5 пункту 1 Постанови строки дії чиннихстрокових ліцензій та документів дозвільного характеру автоматично продовжуються на період воєнного стану.

З метою спрощення ведення бізнесу в умовах воєнного стану, пропонуємо суб’єктам оціночної діяльності у яких закінчується термін дії сертифіката суб’єкта оціночної діяльності та у штатному складі не відбулось зміни оцінювачів, заявлених під час видачі сертифіката, а кваліфікаційні свідоцтва (документи) зазначених вище  оцінювачів є чинними, скористатись нормами підпункту 5 пункту 1 Постанови.

Водночас, повідомляємо, що Фонд продовжує видавати суб’єктам господарювання сертифікати суб’єктів оціночної діяльності згідно з процедурою чітко регламентованою Законом про оцінку та Положенням про видачу сертифікатів суб’єктів оціночної діяльності, затвердженим наказом Фонду від 14.03.2002 № 479, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.03.2002 за № 312/6600 (із змінами) (далі – Положення).

З метою отримання сертифіката суб’єкта оціночної діяльності, суб’єкт господарювання має подати до Фонду пакет документів, визначений пунктом 1 розділу ІІ Положення, в електронному вигляді, з накладеним кваліфікованим електронним підписом керівника суб’єкта господарювання, на електронну адресу Фонду: info@spfu.gov.ua (сукупний розмір файлів, що вкладені до листа, не має перевищувати 11 Мб).

У разі неможливості надання документів в електронній формі суб’єкти господарювання можуть подати вищевказані документи в паперовій формі на  тимчасову адресу Фонду для офіційного листування: 76019, Івано-Франківська область, місто Івано-Франківськ, вулиця Василіянок, будинок 48.

Звертаємо увагу суб’єктів оціночної діяльності, які складають звіти про оцінку майна для цілей оподаткування з подальшою реєстрацією таких звітів в Єдиній базі даних звітів про оцінку.

Інформація щодо отримання сертифіката суб’єкта оціночної діяльності, а також форми документів для заповнення розміщені на вебсайті Фонду в розділі: Діяльність / Оцінка / Державний реєстр оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності / Перелік документів для видачі сертифіката суб’єкта оціночної діяльності.

З метою надання Фондом актуальної та достовірної інформації з Державного реєстру оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності на запити, зокрема на звернення від банківських установ, просимо суб’єктів оціночної діяльності повідомляти (за можливості) Фонд про зміни у штатному складі суб’єкта господарювання, припинення діяльності з оцінки майна, тощо.