A A A K K K

До уваги оцінювачів та суб’єктів оціночної діяльності!

Фонд державного майна України (далі – Фонд) доводить до вашого відома, що до Положення про порядок рецензування звітів про оцінку майна та майнових прав рецензентами, що працюють у штаті Фонду державного майна України, його регіональних відділень та представництв,затвердженого наказом Фонду від 31.10.2011 № 1585/1 (далі – Положення), наказом Фонду від 16.05.2023 № 900, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.05.2023 за № 908/39964, були прийняті зміни.

Після набрання чинності змінами до Положення Фонд у випадках, визначених законодавством, забезпечуватиме рецензування звітів про оцінку майна, складених в електронній формі. Вимоги Положення є обов’язковими для виконання суб’єктами оціночної діяльності (оцінювачами), у випадках направлення звітів про оцінку майна до Фонду з метою їх рецензування.

Змінами до Положення передбачено, що на рецензування будуть прийматися оригінали звітів про оцінку майна, а у деяких випадках, визначених Положенням, копії звітів про оцінку майна.

Інформуємо,що оригіналом звіту про оцінку майна визнається:

звіт про оцінку майна, складений до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2022 № 886 «Про внесення змін до Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав»; звіт про оцінку майна, складений в електронній формі; паперовий примірник звіту про оцінку майна, складеного в електронній формі*.

*Паперовим примірником звіту про оцінку майна, складеного в електронній формі, є примірник звіту про оцінку майна, що складався в електронній формі, роздрукований та підписаний власноруч усіма оцінювачами, які безпосередньо проводили оцінку майна та складали такий звіт, та керівником суб’єкта оціночної діяльності.

Змінами до Положення визначені вимоги до оформлення копій звітів про оцінку майна та звіту про оцінку майна, складеного в електронній формі.

Рецензування копій звітів про оцінку майна буде здійснюється виключно назапити Національного банку України, право охоронних, контролюючих або інших органів державної влади.

Копіямизвітівпрооцінкумайнає:

копія звіту про оцінку майна,що складався впаперовій формі; паперова копія звіту про оцінку майна, складеного в електронній формі**. **Паперовою копією звіту про оцінку майна, складеного в електронній формі, є звіт про оцінку майна, що складався в електронній формі, роздрукований, засвідчений у порядку, встановленому законодавством, невід’ємною частиною якого є відображення реквізитів підпису осіб, які підписували такий звіт (протокол створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису, отриманий за допомогою онлайн сервісу створення та перевірки кваліфікованого та удосконаленого електронного підпису).

Ознайомитися із зазначеним наказом можна на сайті Фонду, а саме у підрубриці «Нормативна база»рубрики«Оцінка» розділу«Діяльність» або за відповідним посиланням.

Нагадуємо, що у 2022 році були внесені зміни до Національного стандарту №1, якими, зокрема, було запроваджено складання звіту про оцінку майна в електронній формі. Положеннями Національного стандарту № 1 визначено, що звіт про оцінку майна складається в електронній формі та в паперовій формі, якщо складання звіту про оцінку майна в паперовій формі передбачено нормативно-правовими актами з оцінки майна або договоромна проведення оцінки майна.

Звіт про оцінку майна в електронній формі складається та підписується всіма оцінювачами,які безпосередньо проводили оцінку майна,та керівником суб’єкта оціночної діяльності або уповноваженою ним особою шляхом накладення їх кваліфікованого електронного підпису з урахуванням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг.

Відповідно до вимог пункту 56 Національного стандарту № 1 звіт про оцінку майна, що складається у повній формі, повинен містити, зокрема, додатки з копіями всіх вихідних даних, а також у разі потреби – інші інформаційні джерела, які роз’яснюють і підтверджують припущення та розрахунки.