A A A K K K

«Мета Українського суверенного фонду – впровадження кращих корпоративних практик до управління державними активами та зростання економіки», – в.о. Голови ФДМУ Олександр Федоришин

Сьогодні, 8 листопада, в.о. Голови ФДМУ Олександр Федоришин представив Комітету з питань економічного розвитку Верховної Ради України концепцію Українського суверенного фонду.

«Створення Українського суверенного фонду – один з пріоритетів роботи Фонду державного майна України. До нової структури поетапно мають увійти всі стратегічні державні компанії, які не підлягатимуть приватизації, – наголосив під час презентації Олександр Федоришин. – Вони повинні перетворитися на рушійну силу, яка допоможе відновити українську економіку. Завданням Українського суверенного фонду буде підготовка стратегій розвитку не лише окремих підприємств, а й цілих галузей. Також фонд буде шукати інвестиції під їх реалізацію».

Зараз ФДМУ разом з консультантами працює над законопроєктом, який визначить основні засади роботи Українського суверенного фонду. Також в ньому будуть окреслені критерії, за якими державні активи включатимуться до фонду.

Структура УСФ буде побудована за міжнародними стандартами і нормами, зокрема, МВФ та OECD. Він працюватиме в статусі холдингу, який включатиме від 6 до 11 галузевих субхолдингів.

Очолить фонд генеральний директор, підконтрольний Наглядовій Раді.

За Наглядовою Радою будуть закріплені функції призначення генерального директора, затвердження стратегії та контроль за її реалізацією, захист прав держави тощо.

Водночас генеральний директор, на основі затвердженої галузевої стратегії, втілюватиме дорожню карту залучення інвестицій та зростання вартості активів УСФ. Також за ним буде закріплена функція аналізу роботи фонду та підготовка річного звіту, який повинна буде схвалювати Наглядова Рада.